Palm Zire lifestyle

Annonse


Ikke legg festen ut på nettet!

Palm Zire lifestyleUstøe bilder av ungdommer på fest har blitt den rene farsotten etter at digitalkameraer ble allemannseie og installert i annenhver mobiltelefon.

En fersk EU-dom fra i går setter effektivt stopper for den slags. Fra nå er det i EU-området – og dermed trolig også i Norge – ikke lenger lov til å legge ut navn og bilder av personer som ikke uttrykkelig har gitt tillatelse til det. I edru tilstand, formoder vi…

Konfirmantlærerens mareritt

Det hele startet med en svensk konfirmantlærer som i beste hensikt la ut navn og bilde av kollegene sine på nettet, slik at både konfirmanter og medarbeidere skulle få bedre oversikt.

En av medarbeiderne, som ble omtalt som sykmeldt og skadet, likte dette dårlig. Konfirmantlæreren, Bodil Lindqvist, gikk selv tilsak for å få prøvd prinsippet.

Lindqvist tapte saken, men anket videre til EU-domstolen. Der tapte hun også.

Bare ved samtykke

Resultatet av dommen er at ingen EU-borger kan legge ut informasjon om en annen EU-borger på nettet uten å ha spurt og fått samtykke fra den det gjelder først. Unntaket er medier, som i allmennhetens interesse fortsatt kan legge ut informasjon om og bilder av personer uten å spørre disse først.

Men privatpersoner kan altså ikke. Dermed blir det en brå slutt både på bildene fra helgas fest og nakne jenter i dusjen fotografert med mobilen.

Datatilsynet klar

Det norske Datatilsynet har merket seg dommen, og mener den også er relevant for Norge, som er medlem av EØS.

– Dette åpner for at vi på selvstendig grunn kan reagere. Vi kan gi pålegg om å fjerne det lovstridige innholdet, og blir ikke pålegget fulgt, kan vi utstede dagsbøter, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet til Aftenposten .

Annonse


Annonse