Nokia batteri eksplosjon

Annonse


Nokia innrømmer piratproblem

Nokia batteri eksplosjon
(Ill.: The Inquirer)
Batterier som følger med Nokia-telefonen du kjøper i Norge er originale Nokia-batterier. Bare hvis telefonene er kjøpt via gråmarkedet kan du risikere å få en original forpakning med et uoriginalt batteri. Men sjansen er forsvinnende liten.

Det sier Thomas Chatzopopoulos, produktsjef i Nokia til ITavisen.no.

Ingen garanti

Spørsmålet er om forbrukerne kan føle seg trygge på sine Nokia-telefoner når undersøkelse på undersøkelse viser at batterier i Nokiatelefoner kan eksplodere. At det bare er uoriginale batterier som smeller er av underordnet betydning, så lenge du ikke har noen garanti for at batteriet ditt virkelig er originalt.

Med andre ord, Nokia har et batteriproblem uansett hvem som er skyld i problemet.

Utbredt

Hvor alvorlig situasjonen er demonstreres godt av de to undersøkelsene i Belgia og den siste undersøkelsen i Danmark. I Danmark var fire av fjorten batterier piratkopier (i følge Nokia), mens alle batteriene var innkjøpt som originale Nokiabatterier.

Også i Belgia trodde ingeniørene først at de testet Nokiabatterier.

– Vi hadde ingen grunn til å tro at det dreide seg om piratkopier, sier Torben Rahbek til ITavisen.no. Rahbek er ingeniør i det danske Elektricitetsrådet, og ansvarlig for undersøkelsen som er gjort.

Seriøse forhandlere

Rahbek sier alle batteriene ble kjøpt inn fra det han vil kalle seriøse forretninger, men han vil ikke si noe om hvem som skal ha solgt piratbatterier, eller om alle de uoriginale batteriene kommer fra en og samme forhandler. – Vi skal gå videre med dette, og kommer til å kontakte forretningene før vi sier noe til pressen, sier Rahbek.

Samarbeid med tollen

Thomas Chatzopopoulos sier Nokia gjør hva de kan for å stoppe strømmen av piratkopierte batterier, og at man blant annet har en avtale med tollen om å holde tilbake Nokia-utstyr som kommer fra land der Nokia ikke har noen produksjon.

Nokia vil i tillegg gå ut med informasjon om hvordan det er mulig å avsløre piratbatterier, og oppfordrer alle som er i tvil til å kontakte et Nokia Servicesenter for å få batteriet vurdert.

Vanskelig

Å avsløre en piratkopi er ingen enkel sak. Nokias eksperter brukte fire timer på å sjekke 14 batterier og plukke ut de fire piratkopiene i Elektricitetsrådets test, forteller Rahbek.

Trygg i Norge

– I praksis kan du være 100 prosent trygg på batteriet som følger telefonen du har kjøpt i Norge, sier Chatzopopoulos. – Normalt er det ikke farlig å bruke uoriginale batterier, men slike batterier kan ha svakheter som gjør dem farlige, sier han.

Nokia advarer derfor mot bruk av uoriginale batterier, og fraskriver seg et hvert ansvar for skader som måtte oppstå som følge av at det er benyttet uoriginalt tilbehør.

Viser det seg at du har får et uoriginalt batteri som utgir seg for å være fra Nokia, vil selskapet politianmelde distributøren av batteriet, sier Chatzopopoulos.

Mikroskopisk antall

– Nokia har solgt over en halv milliard mobiltelefoner, og sjansen for at du skal oppleve at mobiltelefonen tar fyr eller eksploderer er forsvinnende lite. Nokia kjenner bare til rundt 40 slike tilfeller, og i følge selskapet bare med uoriginale batterier.

– Selv om antallet er lite tar vi problemet alvorlig. Vi snur ikke ryggen til dette, men gjør alt vi kan for å stoppe piratkopieringen av våre produkter, sier Chatzopopoulos.

Annonse


Annonse