Film

Annonse


– Alle filmer på nett i 2005

FilmMPAA (Motion Picture Association of America) er omtrent det samme for filmbransjen som RIAA (Recording Industry Association of America) er for platebransjen.

MPAA-sjefen Jack Valenti sier til BBC at filmbransjen vil velge en helt annen strategi enn platebransjen når det gjelder piratkopiering og fildeling på nettet.

– Så lenge tyveri av filmer og musikk betyr høy gevinst med lav risiko, vil folk gjøre det, sier han.

Vil ikke saksøke

Han ser ingen grunn til å saksøke vanlige fildelere som utveksler filmer, slik RIAA gjør med folk som laster ned musikk.

Annonse


I stedet satser han på to hester: At Hollywood innen 2005 skal kunne klare å utvikle gode nok tekniske beskyttelsessystemer mot kopiering, samt at en ny amerikansk lov med fem års strafferamme for piratkopiering og videredistribusjon av film skal gjøre jobben for ham.

Bombesikkert system

I følge Valenti jobber HP og Microsoft nå med et nytt DRM-basert kopisikringssystem som skal være så godt som bombesikkert, og gjøre det trygt for filmbransjen å tilby sine varer til nedlasting og streaming på nettet mot betaling.

Han sier blant annet at veien fra kinosalene til nettet vil bli kort, og at filmene vil ligge ute på nettet før de kommer på DVD.

Saksøkte DVD-Jon

Filmbransjen har de siste par åra hatt store problemer med at filmer som ikke en gang har hatt kinopremiere legges ut på nettet. Og om man har rask bredbåndsforbindelse, kan man hente omtrent det man vil av nye og gamle filmer fra nettet.

Det var for øvrig MPAA som i 1999 tok initiativet til saken mot den norske tenåringen Jon Lech Johansen. Etter filmbransjens oppfatning hadde han bidratt til å bryte kopisikringen (CSS) i DVD-filmer.

Johansen ble frikjent, men Økokrim anket har saken.

Annonse