Office 2003

Annonse


Office på nynorsk

Office 2003Microsoft Office System i norsk språkdrakt er nå ute fra Microsoft. Selskapet legger også stor vekt på at Office nå for første gang også kommer på nynorsk.

Oversettelsen er et resultat av et samarbeid med Nynodata, som har stilt sitt maskinelle oversettelsesprogram til rådighet.

– Nynorsk versjon har vært etterlyst lenge, men vi hadde lenge sett på det som for dyrt. Gjennom partnerskapet med Nyno ble det mulig å gjennomføre det, sier Birger Steen, administrerende direktør i Microsoft Norge.

Ingen nynorsk grammatikk

Nå er det riktignok ikke snakk om en spesielt dyptpløyende nynorsk-konverting. Det er kun grensesnittet som er oversatt, altså elementer som menyer og kommandoer, og bare «de mest brukte programmene» i Office-serien – som det heter i Microsofts pressemeldingen.

Annonse


Nynorsk ordliste har vært en del av produktserien i en årrekke, men de som for eksempel ønsket nynorsk grammatikkontroll vil bli skuffet.

– Vi har lokalisert brukergrensesnittet, som var det viktigste, sier Steen ved dagens presselansering i Oslo.

Steen kan forøvrig opplyse at en slik oversetting, eller «lokalisering», av en programpakke som Office tradisjonelt koster mange titalls millioner kroner, mens Nyno-løsning gjorde at prislappen på det hele havnet på «et lavt ensifret millionbeløp».

Nynorsk kommuneglede

Jan Magne Dahl, styreleder i Landssamanslutninga av Nynorskkommunar (LNK), uttrykte stor begeistring på vegne av landets nynorskspråklige.

Han understreket samtidig hvor viktig det var å markere at 21.000 bedrifter i «nynorske kommuner», 180.000 statlige ansatte, og mellom 600.000 og 800.000 norske privatpersoner som bruker nynorsk nå har adgang til Office med nynorske knapper og menyer.

– Alle statlige organ som bruker Microsoft-programvare bør snarest skaffe seg nynorsk versjon, sier Dahl.

Nynorsk koster ikke ekstra

Microsoft lover at nynorsk Office 2003 vil være gratis tilgjengelig for alle som har bokmålslisens.

I forbindelse med lanseringen av Service Pack 2 til våren vil Windows også støtte samisk tegnsett og datoformater.

Det kan forøvrig nevnes at kontorapplikasjonen OpenOffice.org, som er fullstendig gratis, allerede er tilgjengelig på nynorsk.

Annonse