Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Windows-drivere i Linux

Det kanadiske selskapet Linuxant har lansert programmet DriverLoader, som kan kjøre standard Windows-driver i Linux-miljø.

DriverLoader får følge Linuxant Linux til å fungere med standard Windows NDIS (Network Driver Interface Specification)-drivere som brukes til nettverkskort.

Linux-skall

Det betyr at blant annet trådløse Wi-Fi kort som ikke støttes av noen eksisterende Linux-driver kan brukes med Windows-driveren som følger med.

DriverLoader lager et «skall» rundt Windows-driveren som gjør at den oppfører seg som en Linux-applikasjon. Teknologien kan på sikt bety at alle drivere som er skrevet for Windows kan brukes med Linux uten videre. I praksis vil dette bety at du kan pakke opp et nytt «Windows only»-produkt som et digitalkamera elller skriver og få det til å fungere med Linux-maskinen din på rappen bare ved å installere programmet på CD-en som følger med.

– Revolusjonerende

Programmet fungerer med Linux-variantene Red Hat, SuSE, Mandrake og Debian.

Linuxant betegner sitt produkt som revolusjonerende, og oppfordrer nå produsenter til å ta kontakt for samarbeid.

Bruk driveren direkte

Det finnes nå en god del drivere skrevet for Linux til de mest populære produktene. Men det kommer stadig nye digitalkameraer, skrivere og trådløse nettverkskort, og det er ikke alltid åpen kildekode-miljøet holder følge.

Derfor ville det være en fordel om man kunne laste inn Windows-driveren som følger med produktet på direkten.

DriverLoader er naturligvis gratis tilgjengelig i prøveversjon (krever registrering) på nettet.

Stikkord: linux, Maskinvare, programvare