Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Vi er ikke spionvare

Selskapet Gator lever av å sanke inn opplysninger om folks gjøren og laden på nettet. Men kallenavnet «spyware» (spionvare) vil de ha seg frabedt.

Gator spyware
«Spyware» er betegnelsen nettfolket bruker på programmer som legger seg på maskinen din, og som uten at du vet om det sender informasjon om dine bevegelser på nettet (og i noen tilfeller maskinvare og programvare i maskinen din) til uvedkommende.

Demper språkbruk

Gator er det mest kjent programmet av denne typen, og etter hvert har det nærmest gått sport i å utvikle metoder for å avinstallere det.

Ett av selskapene som lever av å «drepe» Gator og lignende programmer er PC Pitstop. Dette selskapet har nå blitt saksøkt av Gator, og har sett seg nødt til å endre språkbruken på nettsiden sin. De kaller ikke lenger Gator for Spyware, og har fjernet det Gator og deres advokat mener er grove karakteristikker av Gators virksomhet.

– Vi er adware!

Saken har fått ringvirkninger også blant andre anti-spyware selskaper. Flere vurderer nå å dempe kritikken av Gator, og være mer forsiktige med å annonsere direkte at deres programvare tar livet av PC-spionen.

– Dersom vi finner ut at noen offentlig kaller oss for spyware, vil vi korrigere det og ta juridiske skritt om nødvendig, sier Gators direktør Scott Eagle til News.com.

Eagle mener Gator heller skal betegnes som «adware», altså et annonseprogram.

Stikkord: internett, programvare