Hopp til navigasjon Hopp til innhold

USA renvasker «hacker»

Føderale påtalemyndigheter endret sist uke merkelappen de hadde hengt på Bret McDanel fra «hacker» til «whistle-blower» (en som sier i fra).

USA justis justice
Påtalemyndighetene vant sin sak mot McDanel i fjor, men er i ettertid kommet til at han var uskyldig. Nå er dommen mot McDanel slettet, og 30-åringen renvasket.

Åpen post

0McDanels forbrytelse skal ha vært at han advarte kunder mot et e-postselskap han en gang jobbet for, fordi en feil i selskapets system gjorde det mulig for hvem som helst å lese andres post.

Vanry

Selv sier 30-åringen at påtalemyndighetene burde ha renvasket ham lenge før. Han tilbrakte 16 måneder i fengsel før og under rettssaken, hans forlovede forlot ham, og hans person ble satt i vanry.

Sendte e-post

McDaniel oppdaget sikkerhetshullet i Tornados e-postsystem mens han jobbet for selskapet, og advarte mot feilen. Åtte måneder etter at han sluttet i Tornado var feilen ennå ikke fikset, og alle Tornados kunder kunne fritt lese hverandres post. Da McDaniel fikk beskjed om at selskapet ikke hadde noen planer om å rette feilen sendte han et brev til så mange av Tornados kunder som han kunne få tak i. I brevet advarte han mot sikkerhetsfeilen og lenket til en side med beskrivelse av problemet.

I bråket som fulgte reparerte Tornado sikkerhetshullet.

FBI

Men McDAniel ble arrestert av FBI og siktet etter den såkalte antihacker-loven (Computer Fraud and Abuse Act). Denne loven forbyr angrep på et datasystems integritet. Frem til han ble renvasket i retten har han ikke hatt mulighet for å få seg jobb, ettersom den første dommen også forbød ham å jobbe med datamaskiner.

Svertet

Men selv om han er renvasket er han usikker på fremtiden. En arbeidsgiver som slår opp mitt navn på Google vil finne tonnevis av artikler som sier at jeg er en kriminell. De vil finne en masse kommentarer fra folk som ikke en gang har peiling på hva min sak handlet om, sier han.

Og mens McDanel venter på ny jobb bor han hos sine foreldre og livnærer seg som skiinstruktør med en lønn på 80 dollar i uka, skriver LA Times.

Whistle blower = en som advarer mot kritikkverdige forhold