Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Krever MSN Music Club stengt

Et lite New York-selskap krever at Microsofts nye musikktjeneste i Europa, MSN Music Club, må stenges.

MSN Music logo
E-Data, som lever av å lisensiere ut sine patenter, hevder Microsoft benytter seg av teknologi som E-Data har patent på. Patentet skal være brukt i musikktjenesten MSN Music Club, også kjent under navnet Tiscali Music Club.

– Steng av!

Frem til patentstriden er avgjort og Microsoft har skaffet seg nødvendige lisenser, må tjenesten stenges av, krever E-Data.

0E-Data hevder selskaper som gjør det mulig å laste ned musikk over Internett for å brenne det til en CD mot betaling benytter et patent selskapet tok ut for ca 20 år siden. Om det stemmer kan også Apples iTunes ende opp i pantentstriden.

Kiosk

E-Data tok ut patent på et system der data ble overført til en ekstern kiosk for så å bli overført til et medium for salg. Domstoler i USA har tidligere konkludert med at dette patentet ikke dekker lagring av data som musikkfiler på harddisker, men at det å selge slike data fysisk, for eksempel på en diskett fra en kioskautomat, kan være lisenspliktig.

E-Data hevder at en hjemmedatamaskin blir å anse som en slik kiosk, og at musikken når den overføres til en CD eller en MP3-spiller er solgt fysisk slik patentet beskriver.

OK i Norge

Microsoft har ikke kommentert søksmålet. Patentet er gyldig i 10 europeiske land, deriblant England, Frankrike, Tyskland, Nederland, Italia og Sverige. I Norge og Danmark er denne teknologien ikke patentbeskyttet.

Har vunnet før

I USA gikk patentet ut i fjor, og dermed kan iTunes komme til å slippe unna. E-Data sier imidlertid at de vil saksøke selskaper som tillot nedlasting før patentet gikk ut i 2002. Fra tidligere har E-Data vunnet tilsvarende saker mot Hal Leonard, som publiserte noter på papir, og selskapet Broderbund, som solgte dataspill gjennom en nedlastingstjeneste.

Stikkord: fildeling, internett