Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Panther om to uker

Apple har nå satt lanseringsdatoen for sitt nye operativsystem Panther (OS X 10.3) til 24. oktober. Samtidig lanserer de en ny versjon av iSync.

OS X Panther
Panther har vært ute i betaversjoner lenge, og vi har allerede tatt en liten kikk. Umiddelbart ser den største forandringen ut til å være en viss hastighetsgevinst ved bruk av lavt spesifiserte maskiner.

Enda mindre «juletre»

Hastigheten ved filsøk er tydelig forbedret – det samme er tilgjengeligheten for ofte brukte funksjoner som tidligere satt langt inne i menyene.

Men også andre endringer merkes. Blant annet muligheten til å «sveipe» vinduer unna ved hjelp av musgester – en teknologi som kalles Exposé. Denne brukes også til å minimere vinduer på en måte som gjør at du har full oversikt over hvilke dokumenter du til enhver tid har oppe.

Utseendet er subjektivt sett kjøligere og mer sobert enn 10-.2-versjonene. Apple beveger seg lengre vekk fra Microsofts Windows XP, og minner utvilsomt mer om et kontor enn om et pyntet festlokale.

Ikke klare

På minussiden anføres at ikke alle programvareprodusenter er klare for oppgraderingen ennå. Vi irriterte oss såpass mye over at Zinio (et program for lesning av tidsskrifter, og som vi bruker mye) ikke fungerte, at vi relativt raskt gikk til avinstallasjon.

Zinio er klar over problemet, og lover at de er klar med en 10.3-kompatibel versjon av sin populære programvare innen 24. oktober.

ITavisen.no kommer tilbake med en grundig test når vi får den ferdige esken i hende.

Pussset opp

Allerede nå foreligger kalenderprogrammet iCal og synkroniseringsprogrammet iSync i nye versjoner (henholdsvis 1.5.1 og 1.21). iCal har fått pusset opp utseendet, og har nå støtte for bruk på tvers av tidssoner.

iSync er stort sett uendret når det gjelder funksjonalitet, men støtter nå flere mobiltelefoner enn før.

Programmet synkroniserer kalenderdata fra iCal og personinformasjon fra Apples adressebok til Palm-baserte PDA-er, Symbian-baserte mobiltelefoner (også via Bluetooth), Apples MP3/AAC-spiller iPod og mot kalendere på nettet via Apples .Mac-tjeneste eller WebDAV-servere.

Stikkord: programvare