Hopp til navigasjon Hopp til innhold
OpenOffice

Helt gratis kontorverktøy

Etter at StarOffice ble betalvare, står nå OpenOffice fram som alternativ for de som ikke vil bruke penger på kontorprogrammer.

OpenOffice
OpenOffice.org har nå lagt ut versjon 1.1 av kontorstøtte-pakken som er et alternativ til Microsofts Office, Suns StarOffice og utallige andre kontorpakker der ute.

Ingen konkurranse

Microsofts Office-pakke, som «alle» bruker, koster mellom 4000 og 5000 kroner. Og Suns StarOffice, som tidligere var gratis, koster det nå 80 dollar (560 kroner) å laste ned.

Det er imidlertid ingen bitter konkurranse mellom StarOffice og OpenOffice. Snarere tvert i mot. I realiteten er de to alen av samme stykke. Åpen kildekode-prosjektet OpenOffice danner grunnlaget for den kommersielle Star Office-pakken, og Sun klapper i hendene hver gang en ny versjon er klar.

Også på norsk

OpenOffice 1.1 finnes for operativsystemene Windows 98/ME/NT/2000/XP, Linux, Solaris og SPARC. Dessverre er ikke Mac OS støttet i denne omgang, men det jobbes visstnok med saken. Versjon 1.0 finnes imidlertid for OS X.

Norsk er heller ikke direkte støttet i den nye utgaven. Det er derimot engelsk, tysk, fransk, italiensk, spansk, kinesisk, koreansk og japansk. I tillegg finens det ordlister på en rekke språk – blant dem svensk og dansk. Men Openoffice finnes fra før i en lokalt utviklet norsk utgave utviklet av Skolelinux-prosjektet.

Nye funksjoner

I tillegg til tekstbehandler, regneark og presentasjonsverktøy som skal være så godt som 100 % kompatibelt med Word, Excel og Powerpoint, kan pakken denne gang skilte med lyn-eksport av filer som pdf (Adobe Acrobat) eller Macromedias Flash-format.

I tillegg betegner folkene bak OpenOffice den utvidete XML (Extensible Markup Language) som «revolusjonær».

Uansett koster det ingenting å prøve: OpenOffice.org.

Stikkord: programvare