Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Slik er Palms Tungsten 3

Palm viste i går frem sine nye håndholdte datamaskiner. Størst spenning knyttet seg naturlig nok til Tungsten 3.

Espen Irwing Swang
(Stockholm/ITavisen.no):De fysiske endringene med raskere prosessorer og større skjerm er nok de viktigste nyhetene. Like vel valgte Palm å fokusere på ny og forbedret funksjonalitet under gårsdagens lansering i den Amerikanske ambassaden i Stockholm.

7. sans

Palm legger ikke skjul på at de ser kalender og adressebokfunksjonen i maskinen som den viktigste grunnen til at folk bruker Palm. Selv om maskinene kan redigere dokumenter, lese e-post og surfe Internett, så er det som elektronisk avtalebok at Palm vinner de fleste av sine nye tilhengere.

Flere adressefelter

Den viktigste forbedringen i programvaren på de nye maskinene er derfor tilpasningen til Microsoft Outlook. Endelig har Palm forstått at det ikke nytter å ha et synkroniseringsverktøy som bare synkroniserer deler av kontaktinformasjonen. Nå får kontaktdatabasen på den håndholdte flere felter for e-postadresse, URL, og andre opplysninger du ønsker å lagre i kontaktregisteret ditt.

Repeterte avtaler

En annen forbedring er muligheten for å synkronisere repeterte avtaler. Samtidig kan alle avtaler deles inn i kategorier med egen fargekode, og du kan sende hele kategorier fra maskin til maskin via Ir eller Bluetooth (Tungsten E har bare Ir). Tidligere måtte du sende en og en avtale, noe som kunne ta evigheter dersom du for eksempel skal overføre en møteserie, fødselsdagsregister eller annen info med mange oppføringer på ulike datoer.

Superskjerm

Den nye Tungsten T3 er med sin skjerm på 320×480 punkter noe av det beste vi har sett på lenge. Maskinen har fått en ny «statusbar» med snarveier til viktige funksjoner som inn/utkobling av Bluetooth, rask tilgang til systeminformasjon, klokke, menyer, søkeverktøy osv. Med et klikk på skjermen kan du også snu skjermbildet fra portrett til landskapsmodus.

Den nye meny-baren finnes bare på T3, og gir kjapp tilgang til en rekke funksjoner, som Bluetooth, skjermorientering og undermenyer

Lynrask

Merkelig nok var det ingen i Palm som nevnte den nye Intel-prosessoren med ett ord. Dette er den raskeste Palm som noen sinne er laget, med en Xscale 400MHz prosessor. De argeste konkurrentene med Pocket PC som operativsystem, har benyttet denne prosessoren en stund, og ikke uten en viss skadefryd viftet med prosessorhastigheten som et argument for å velge Pocket PC.

Men Palm OS er basert på en enklere arkitektur som er både raskere og mer stabilt i praktisk bruk.

Spekket

Bjørn De Jounge, direktør i Palm Norden, erkjenner at Palm aldri har vunnet kampen om de mest imponerende spesifikasjonene. Men med en skjerm på 320×480 punkter, forbedret Bluetooth og Xscaleprosessor har Tungsten T3 ingen ting å skamme seg over. Muligheten for å kjøre regneark i landskapsmodus, og dermed få bedre lesbarhet og oversikt, er også noe PocketPC-entusiaster lenge har ønsket seg. I dag kan du løse dette med ulik programvare, men løsningene vi har sett krever at du tilbakestiller maskinen når du endrer modus (soft reset).

Navigasjon

Palm Tungsten T3 har også fått nye navigasjonsknapper, slik at den er blitt enklere å betjene med en hånd.

Utseendet på Tungsten T3 minner om den første Tungstenmodellen, der du kan trekke nederste del ned for å komme til området der du legger inn tekst for hånd. På den nye modellen er det imidlertid bare mer skjerm som dukker opp. Du kan bruke maskinen lukket, med en skjerm på 320×320 punkter, eller åpne den å få tilgang til hele skjermen på 320×480 punkter. Den »ekstra» skjermplassen kan benyttes til virtuelt tastatur, skrivefelt, eller som ordinær skjerm.

Palm One

Kort oppsummert er de nye egenskapene større skjerm med mulighet for liggende bilde, raskere prosessor, bedre synkronisering mot Microsoft Outlook, mulighet for å låse tastene for å hindre unødig strømbruk, en egen statusbar med snarveier til nyttige informasjoner og funksjoner, samt flere og bedre navigasjonstaster. De nye funksjonene er imidlertid ikke en del av Palm OS, og vil derfor ikke dukke opp på konkurrerende merker som som har lisensiert Palm OS.

Forsprang

Med andre ord har Palm kvittet seg med de fleste svakhetene de tidligere har vært kritisert for. Fra før av har Palm et betydelig forsprang til sine konkurrenter når det gjelder markedsandeler. Etter dagens lanseringer skal forspranget bli vanskelig å ta igjen.

To-delt løsning

Lanseringen gir også nytt liv til diskusjonen om hva som er best – PDA og telefon i ett, eller en rendyrket PDA som kommuniserer smertefritt med Internett via mobiltelefonen. Krever du mye av PDA-en din gir svaret seg selv.

Skjermen på nye Tungsten T3 er suveren, også i sollys!

Stikkord: Mobil