Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Limewire screenshot

Hull kan frikjenne fildelere

Et nytt hull som er oppdaget i Gnutella-nettverket kan gjøre det umulig å bevise om du laster ned ulovlige filer eller ikke.

Limewire screenshot
Fildelere har nå fått en nytt juridisk kort på hånden mot platebransjeorganisasjonen RIAA. Det viser seg nemlig at det er enkelt å manipulere den såkalte DRM (Digital Rights Management)-informasjonen som følger med filene, slik at en fullt lovlig og åpen musikkfil kan framstå som en opphavsrettsbeskyttet, kommersiell låt. Eller omvendt.

– Troverdig

Dermed kan helt uskyldige mennesker komme i søkelyset, selv om de ikke har gjort annet enn å laste ned musikk som i utgangspunktet er åpent tilgjengelig med opphavsmannens velsignelse.

Den nye informasjonen ble opprinnelig postet på en nyhetsgruppe i Australia. Det seriøse vitenskapelige New Scientist har fått eksperter til å se igjennom informasjonen, og de finner den troverdig.

Gnutella-nettverket benyttes av populære fildelingsprogrammer som BearShare, LimeWire og Morpheus.

Ammunisjon til forsvaret

Den nye informasjonen kan etter alt å dømme brukes som forsvar for fildelere som platebransjen har bestemt seg for å forfølge rettslig. En skarpskodd advokat vil enkelt kunne vise at det teknisk sett er umulig å bevise om en fil er ulovlig eller ikke, siden den kan være manipulert underveis fra den ene harddisken til den andre.

Saken kommer beleilig på australske fildelere, som nå opplever de første tegnene på en heksejakt lik den som lenge har pågått i USA.

Hittil har platebransjeorganisasjonen RIAA (Recording Industry Of America) saksøkt 261 fildelere i USA. Av disse har 52 inngått forlik om å betale plateselskapene flere tusen dollar hver. En av disse er en 12 år gammel jente fra New York.

Forbudt å dele med andre

I tillegg til de 261 som har blitt trukket for retten, har mange tusen fildelere blitt kontaktet av platebransjen via selskapene som leverer Internett-forbindelsen deres. Av disse har hittil 838 personer lovt at de vil fjerne alle illegale filer, mot strafferettslig immunitet.

I USA som i Norge er det lov å laste ned opphavsbeskyttet materiale til eget bruk. I USA er det i tillegg ulovlig å oppbevare filene på harddisken. I begge land er det imidlertid forbudt å legge dele slike filer med andre via P2P-tjenester som Kazaa eller LimeWire.

Også i Norge?

Den internasjonale platebransjeorganisasjonen IFPIs kontor i Norge har snakket om å gjennomføre aksjoner i Norge som den RIAA nå gjennomfører i USA. Men så langt har det blitt med truslene.

Det australske hull-funnet kan tenkes å få juridiske konsekvenser også i Norge. Flere ganger har det vist seg at IT-tekniske bevis ikke holder – rett og slett fordi feilkildene er for mange.

Stikkord: fildeling, internett, lydogbilde