Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Dataspill fra CIA

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA vil bruke dataspill for å lære sine agenter å tenke som terrorister.

CIA logo
Dette melder Washington Times og . I følge avisen har CIAs underorganisasjon for terroristbekjempelse, CTC (Counter Terrorist Centre) bestilt spillet av Institute for Creative Technologies (ITC) ved University Of Southern California. ITC spesialiserer seg på avanserte, interaktive opplæringsprogrammer.

Xbox-spill

ITC er også inne på den kommersielle arenaen, blant annet med Xbox-spillet «Full Spectrum Warrior» som er ventet på markedet i høst. Spillet ble opprinnelig brukt i den amerikanske hæren. Det er overraskende nok fullstendig ikke-voldelig, siden det opprinnelig var ment for soldater som skulle delta i fredsbevarende operasjoner.

CIA-spillet blir trolig mer voldsomt. Deltakerne blir tildelt ulike roller i en terroristorganisasjon, og skal planlegge større terroroperasjoner av den typen som skjedde 11. september 2001. Scenarioene skal være så realistiske som mulig, og er tilrettelagt i samarbeid med USAs fremste eksperter på terror.

Tidligere fiasko

Hensikten er i følge en CIA-talsmann å sette CIA-agenter i stand til å se verden fra terroristenes perspektiv, for lettere å kunne oppspore, avsløre og stoppe dem.

Den svært omdiskuterte amerikanske regjeringsorganet Total Information Awareness System» (TIAS) prøvde seg tidligere med et offentlig tilgjengelig nettspill som skulle simulere en terroristangrep i Midtøsten.

Prosjektet ble imidlertid skrinlagt før det kom på lufta etter hard kritikk fra mange som mente spillet minnet om propaganda man helst forbinder med totalitære regimer.

Stikkord: spilltester