Photoshop

Annonse


Avslører foto-tukling

PhotoshopHittil har verifisering av digitale bilder vært et problem, både for presse. politi og rettsapparat. Det har vært vanskelig å fastslå om et bilde er manipulert eller ikke – med mindre det eksisterer en analog original i form av et tradisjonelt negativ.

Nå ser dette ut til å være historie. Professor Farid har oppdaget at når manipulerte bilder komprimeres i etterid, kommer eventuelle endringer som er gjort fram.

Komprimering avslører

I en artikkel i New Scientist beskriver Farids sin løsning på problemet. Kort fortalt er teorien at det finnes en viss regelmessighet i overgangene mellom kontraster i bildet. Endres disse i etterkant, vil denne regelmessigheten brytes. Disse bruddene kommer fram ved at bildet komprimeres på en bestemt måte i etterkant.

Metoden kan i følge Farid avsløre tilfeller der to bilder er klippet sammen, der elementer er flyttet eller erstattet og bilder som har fått tilskudd av ulike former for datagrafikk

Annonse


Avslører skjulte budskap

I tillegg kan metoden benyttes for å avsløre såkalt steganografi, der hemmelige budskap er skjult i bildefiler. Dette er en metode som etter sigende benyttes av terrorister.

Metoden funger både med videofilm og stillbilder,

Akseptert av retten?

I dag vil de færreste rettssystemer akseptere digitale bilder som bevismateriale, enten det dreier seg om stillbilder eller video. Det gjenstår å se om Hany Farids metode vil endre dette.

Mer utfyllende opplysninger finner du på Hany Farids nettsted.

Annonse