Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Toshiba på sisteplass

For fem år siden ledet japanske Toshiba markedet for bærbare pc-er. Selskapet er i dag på siste plass blant de store leverandørene.

Toshiba Satellite 5200
På midten av 1990-tallet var Toshiba nærmest synonymt med bærbare pc-er. Det var ingen over og ingen ved siden.

De solgte flest, de veide minst og ble av mange omtalt som markedets beste maskin. I 1996 og 1097 kom nesten en av tre solgte maskiner fra Toshiba. I fjor var selskapets andel sunket til en av ti.

Ikke billigsalgl

Hovedforklaringen, mener analysesjef Anders Elbak i IDC i Norden er at selskapet ikke har fulgt med i prisraset. Det kan være to grunner til det. – Det ene er at de ikke har muskler til å følge med. De tre siste årene er utsalgsprisen i forretningssegmentet gått ned med rundt 30 prosent. Nedgangen i forbrukersegmentet er enda større.

Den andre grunnen, mener Elbak, kan være at de ikke er interessert i å selge maskinert til gi bort priser. – Hvis selskapet har en politikk på at de skal tjene penger på sine maskiner, kan de ikke gå ned til dagens billigste prisnivå, sier han.

Større sortiment

HP eller Dell kan dumpe prisen på bærbare pc-er i forretningsmarkedet. De regner med å tjene penger på å selge servere til samme kunde. – Toshiba har ikke det samme produktsortimentet som konkurrentene, sier Elbak.

Toshiba mangler de billigste produktene. Spesielt HP har satt prisene voldsomt ned. Toshiba har ikke fulgt etter. Toshiba hadde for noen år siden problemer med kvaliteten. De tapte selskapet markedsandeler på.

Krone-effekt

Det er flere årsaker til at prisen på pc-er har sunket dramatisk de siste årene. Konkurransen er knallhard. Det skyldes også kostnadskutt og lavere priser på minnebrikker og andre komponenter.

I Norge har den høye kronekursen og tilsvarende lave dollarkurs gitt utslag i lavere priser på importprodukter. Anders Bley i Scribona sier at Toshiba vil forsøke å ta igjen det tapte med å lansere billigere og enklere modeller.

(ITavisen Business)

Stikkord: laptop, Maskinvare