Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: MS Office v. X Pro

Noen som sa at Microsoft hater Apple? Feil! Den nye Office-pakka er den beste gaven fra Bill Gates til Steve Jobs noen gang.

Først av alt: det er helt tydelig at Microsoft forstår hvorfor Mac-brukere ikke kjøper PC. De vil ha design, eleganse og brukervennlighet framfor lav pris, industrihall-look og stadig telefoner til brukerstøtte.

Lite Windows-unoter

Disse kvalitetene går igjen i den nye Office. Her er grensesnittet 100 prosent Aqua – i tråd med utseendet på Apples operativsystem OS X. Office-pakka fungerer helt integrert. Bortsett fra et like forvirrende oppsett (fordelt på tre menyvalg) som i Windows-versjonen er det få Windows-rester å skue.

Skulle du likevel savne Windows, følger Virtual PC versjon 6.1 med i «Pro»-pakken (kjøper du Standardutgaven må du kjøpe VPC i tillegg). Med VPC kan du faktisk kjøre Windows XP Professional (fullversjon følger med) på Mac-en din, selv om resultatet ikke ligger i nærheten av en kraftig PC.

Det går faktisk an: Windows XP i fullskjerm på en iMac!

Glem spill!

Hastigheten er oppgitt til 20 prosent bedre enn i forrige versjon, og det går sånn noenlunde om du setter av 256 MB RAM eller mer til programmet. Men vi snakker fortsatt om en nødløsning når alt annet svikter. De siste PC-spillene kan du fortsatt glemme.

I tillegg til å være verdens mest utbredte, avanserte kontorstøtteverktøy, har Microsoft Office etter hvert også blitt brukervennlig – også i PC-versjonen.

Ingen Access

Selvsagt bruker de færreste mer enn en brøkdel av funksjonene. En standardinstallasjon gir deg de gamle kjenningene Word, Excel, Entourage (Mac-versjonen av Outlook) og Powerpoint. Dessverre er ikke databaseverktøyet Access med i denne runden heller. Men Mac-folket har jo Filemaker til slikt.

Førstegangs installasjon gikk smertefritt. men da vi begynte å bruke Word, var savnet av norsk ordliste påtagelig. Det lot seg imidlertid ordne. I mappen «Value Pack» på installasjonsdisken ligger det nemlig ord- og grammatikkrettere både for norsk, dansk, svensk, nederlandsk, fransk, tysk, spansk, italiensk, japansk. Imponerende, selv om det jo også finnes noen kinesere og indere i denne verden…

Alt du trenger

Med ordretteren vel på plass kunne vi i grunnen glemme Word. Det er bare å konstatere at alt vi trenger er der – og mye, mye mer.

Entourage fungerer akkurat som Outlook. Men der stopper også all likhet…

Over til Entourage. Et svært innbydende utseende – ikke langt fra det vi har sett av Outlook for den nye Windows-versjonen med kodenavn Longhorn. Her er det god bruk av farger for å holde ulik type informasjon fra hverandre. Oppsett av e-post går som en lek, og det er ekstremt enkelt å legge til kalenderinformasjon og adresser.

Slår iCal

På disse punktene slår Entourage Apples egne PIM-verktøy (iCal og Adress Book) med god margin. Litt skuffende er det derfor at Entourage ikke kan importere fra disse. Man må vel anta at et stort antall Mac-brukere kjører disse programmene, siden de følger med gratis når man kjøper maskin.

Støtten for Eudora, Netscape, Claris og Palm er derimot på plass. Det skal for øvrig bli spennende å se hvordan Pocket PC-baserte PDA-er oppfører seg mot Entourage – via Virtual PC og ActiveSync. Hittil har man jo ikke kunnet bruke for eksempel en iPaq med en Mac. Vi kommer tilbake til saken.

Støtter Exchange

Viktigere er det likevel at Entourage nå har støtte for Microsoft Exchange Server (via plugin som ligger på egen disk i pakka, samt på nettet). Dermed kan Mac-brukere endelig synkronisere kalender- og kontaktinformasjon med kolleger i et PC-basert nettverk.

Al i alt har denne pakka fått oss til å nesten elske Microsoft igjen – etter en lang pause fra alt som har med PC å gjøre etter virusangrepet i sommer. At verdens største programvarehus fortsatt velger å støtte en plattform som har under 3 prosent av verdensmarkedet (riktignok ekstremt lojale 3 prosent), er intet mindre enn prisverdig. Og at de gjør det så bra som her, gir enda mer grunn til ros. Hurra!

Stikkord: programvare, testprodukt