Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Gøy med N-Gage

N-Gage er ingen vanlig mobiltelefon. Og ikke er det en vanlig spillkonsoll heller.

N-Gage lansering
Nokias satsing på spillmarkedet gjennom en egen spill-telefon har vært behørig kommentert her i ITavisen.no.

Ikke GBA

Etter at vi har fått prøve nykommeren på diverse arrangementer rundt om kring i verden har vi nå endelig fått dingsen i hendene for en noe grundigere test. La det være sagt med en gang – dette er ikke Playstation i lommeformat. Og ikke GameBoy heller.

Den store forskjellen mellom lommekonsollen Gameboy Advance SP (GBA) og Nokias N-Gage ligger i sistnevntes muligheter for kommunikasjon. En meter lang «link-kabel» blir fislete mot N-Gages muligheter for trådløst spill med motstandere hvor som helst på kloden (i alle fall innenfor GSM-området).

Skyggeboksing

Nå er det riktig nok ikke alle spilltitlene som egner seg for denne type samspill. Skal du kjøre raske spill må du koble deg til motspilleren via Bluetooth, og da er maks rekkevidde 10 meter. Et annet alternativ er å konkurrere mot en skyggemotstander du har lastet ned eller mottatt fra en motspiller. Men teknikken for å anvende online-spill over GPRS er ennå ikke klar, så det får vi heller komme tilbake til.

Få motspillere

Å prøve seg mot andre spillere er derfor ikke så enkelt, en snau måned før spilltelefonen dukker opp i butikkene. Ettersom vi bare har en telefon i redaksjonen blir utvalget av motspillere via Bluetooth litt snaut.

Liten skjerm

Når det ellers gjelder sammenligningen med GBA nøyer vi oss med å konstatere at skjermen på nye GBA gir en langt bedre spillopplevelse enn et N-Gage gjør, og at det finnes mange flere spill til GBA enn det som er planlagt til N-Gage.

Teit

Som telefon er N-Gage ikke særlig god å bruke. Mikrofon og høyttaler er plassert på utsiden i hver sin ende av telefonen. Legger du telefonen flatt mot øret hører du lite. I stedet må du legge telefonens rygg (ikke baksiden) mot øret når du snakker. Det føles feil, og ser teit ut.

Bruker du de medfølgende øreproppene er imidlertid problemet løst.

Bra navigasjon

Navigasjonstasten fungerer imidlertid veldig bra. I tillegg til en 9-veis vippeknapp benyttes talltastene 7 og 5 for å utføre handlinger i spillet. Prosessoren i telefonen gir rask oppdatering av skjermbildet.

Vi fikk bare ett spill med til test i denne omgang. Det var spillet Sonic, det tradisjonelle arkadespillet der du hopper og spretter rundt for å samle gullringer og poeng. Spillet fungerer greit, med bra lyd. Men skjermen er dårlig utnyttet, og dermed blir alt smått. Faktisk så smått at det kan være vanskelig å se hva enkelte av elementene i spillet forestiller.

Bra på musikk

Konsollen har både MP3-spiller og radio, og en SD-brønn for minnekort. I denne brønnen setter du dine egne minnekort med musikk eller spill. Plasseringen av kortleseren er klønete, for du kan ikke bytte kort uten å plukke batteriet ut av telefonen.

Radioen har overraskende god lyd, og autosøk etter kanaler går raskere enn på de fleste andre radioer jeg har forsøkt. Her er det også ekte stereolyd, noe som har manglet i en del tidligere Nokia-radioer.

Plast

Selv om N-Gage er større enn de fleste nye telefoner, så er den såpass tynn at det ikke er ubehagelig å gå med den i en normal bukselomme. Men selve chassiset er i plast, og det er faktisk ikke så vanskelig å bøye hele telefonen så den blir ødelagt. Baklommen er derfor ikke noe egnet sted for denne telefonen.

USB

Telefonen kobles til PC ved hjelp av en standard mini USB-plugg, eller du kan bruke Bluetooth. Overføring av filer skjer på samme måte som når du bruker de andre Series 60 telefonene.

En endelig test av spilltelefonen med alle dens finesser kommer vi tilbake til når programvaren i telefonen og online-tjenestene er oppe og går. Det skjer ventelig innen 7. oktober, da telefonen skal lanseres i butikker over hele verden.

Stikkord: Mobil