Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nå kommer kameramobil-dreperen

Selskapet Iceberg Systems i Storbritannia har lansert en ny teknologi som skrur av kameramobiler automatisk.

Linse Nokia 6220
Systemet, som har fått navnet Safe Haven, virker i følge ZDNet UK slik at kamerafunksjonen på mobiltelefonen blir satt ut av spill dersom noen ikke ønsker at det skal tas bilder.

Sikkerhetssoner

Dette kan for eksempel være områder i private bedrifter der det befinner seg hemmelige dokumenter eller prototyper som eierne ikke ønsker skal komme ut til offentligheten.

Også forsvaret eller annen informasjonssensitiv offentlig virksomhet kan være interessert i å hindre folk i å ta bilder på sin eiendom.

Slike områder kan i følge Iceberg enkelt forvandles til trådløse sikkerhetssoner der ingen bilder kan tas.

Mottaker må bygges inn

Systemet forutsetter at en liten mottaker bygges inn i kameramobilen. Denne modulen kommuniserer med en basestasjon i området der det ønskes fotoforbud.

Selskaper som Samsung og LG har allerede innført forbud mot kameramobiler (som de lager selv) i deler av bedriftenes områder.

Gamle telefoner fungerer

Hittil er det solgt om lag 50 millioner kameramobiler verden over. Og salget bare øker. Nokia regner alene med å selge 140 millioner slike telefoner i året innen 2006.

Ingen av telefonene som er solgt så langt har innebygd «skru av»-brikke fra Iceberg. Skal systemet fungere, må trolig myndighetene i flere land innføre påbud om å legge brikken inn i nye telefoner.

Om dette skjer, kan man fortsatt ta bilder med gamle telefoner. Samtidig blir digitalkameraer stadig mindre, og er allerede i dag nede i kredittkort- og nøkkelring-størrelse. Det er lite sannsynlig at slike kameraer vil kunne sperres med Iceberg-systemet.

Mobilsperre ingen suksess

Tidligere har flere bedrifter tilbudt systemer som sperrer hele mobiltelefonen automatisk. Slike systemer er tenkt brukt i kinoer, kirker og andre offentlige steder der mobil-ringing er uønsket. Ingen av systemene har imidlertid slått an – ikke minst fordi den juridiske situasjonen er uavklart.

Lovverket i flere land forbyr slike inngrep i folks private eiendom. Dessuten har redningspersonell påpekt at farlige situasjoner kan oppstå dersom folk ikke kan få gitt rask beskjed når ulykker skjer på steder der mange er samlet.

Stikkord: Mobil