Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Beatles saksøker Apple

De to gjenlevende Beatles-medlemmene mener Apple bryter avtalen om at de ikke skal satse på musikk.

Apple logo rød
Så tidlig som i 1981, da Apple-selskapet så vidt var startet, måtte Steve Jobs inngå forlik med Beatles-selskapet.

I forliket het det at Apple skulle holde seg til datamaskiner og programvare, og ikke lage verken høyttalere eller andre musikkrelaterte produkter.

Høyttalere? Fy!

Noen år seinere, da Mac ble levert med høyttalere som standard, vant Beatles et nytt søksmål mot selskapet. Til sammen har Beatles-folkene fått 50 millioner dollar (rundt 362 millioner kroner) ut av Apple Computer ved å gå rettens vei.

I dag er Apple i høyeste grad et musikkselskap, mener de to gjenlevende Beatles-medlemmene Paul McCartney og Ringo Starr, samt familiene fil George Harrison og John Lennon, som alle eier Apple-selskapet sammen.

Driver med musikk

I søksmålet, som i følge den amerikanske TV-kanalen Fox denne uka ble levert inn til rettsmyndighetene i London, nevnes MP3-spilleren iPod, musikkprogrammet iTunes og den nettbaserte «platebutikken» iTunes Music Store som eksempler på dette.

Siden Beatles-advokatene konsekvent har vunnet mot IT-selskapet så langt, regner de fleste med at de også denne gangen har en god sak.

Stikkord: Maskinvare, programvare