Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Regjeringen mot voldsspill

– Vi bør ha en lov som gir oss muligheten til kunne forby og sensurere voldelige dataspill, sier kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.

Valgerd Svarstad Haugland
Barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) og kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) presenterte i dag Regjeringens tiltak mot voldelige dataspill.

Statsrådene ønsker både restriksjoner i forhold til salg av dataspill, og vil samtidig øke statstøtten til snille norske spill.

– Voldsspill bør kunne forbys

– Dataspill bør behandles minst like strengt som film og TV. Du utfører jo handlingene selv, og det er spesielt ille når barn og ungdom blir utsatt for dette, sier Svarstad Haugland til ITavisen.no.

Statsråden ønsker å vurdere endringer i straffelovens paragraf 382, som i dag omfatter voldsskildringer i video og kinofilm. Dette utspillet kommer i kjølvannet av den nå henlagte anmeldelsen av spillimportøren KE Media.

– Barneombudet og Forbrukerombudet meldte spillet Grand Theft Auto, men saken ble henlagt av statsadvokaten på grunn av at man ikke kunne bruke paragraf 382. Vi ønsker et juridisk verktøy til å kunne forby ekstreme voldsspill, og en sensurordning som på film, sier Svarstad Haugland til ITavisen.no.

Filmtilsynet vil stå sentralt i forhold til evt. sensurordninger, understreker statsråden.

Spillsalget må reguleres

Ministrene mener også at spillsalget i Norge må reguleres strengere, og ønsker å vurdering mulighetene for en konsesjonsordning.

– Selvreguleringen er ikke god nok. Stikkprøver har vist at mindreårige i 10 av 11 tilfeller får kjøpt spill med 18-årsgrense. Vi ser jo at Ekspert-kjeden har tatt skritt i riktig retning, men vi føler fremdeles at selvreguleringen ikke er god nok, sier Svarstad Haugland.

Mer støtte til norsk spill

Regjeringen ønsker samtidig å øke støtten til norskspråklige, ikke-voldelige spillprosjekter, og utvider tilskuddet fra 3 til 8 millioner kroner.

I tillegg vil Remo Caprino neste år få tildelt 2 millioner kroner i støtte til prosjektutvikling av dataspillet «Askeladden på eventyr».

– Caprino har prøvd seg før, og pantet til og med huset sitt for å få det til med PC-spillet Flåklypa. Askeladden er jo også et norsk folkeeventyr, og dermed er den kulturmessige biten også på plass, sier Svarstad Haugland.

Stikkord: spilltester