Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Windows billigere enn Linux

Næringslivet sparer rundt 28 prosent på å benytte Windows utviklingsverktøy framfor Linux – selv om Linux er gratis. Det hevder en ny undersøkelse.

Dell linux
Undersøkelsen er bestilt av Microsoft, men foretatt av det uavhengige analysebyrået Giga Research.

Giga sammenlignet kostnadene for 12 store og mellomstore bedrifter over en fireårsperiode når det gjaldt utviklingen av nett-portaler.

J2EE mot MS

I den ene gruppen ble det benyttet Linux-baserte Java 2 Enterprise Edition, i den andre Microsofts webutviklingsverktøy.

– Hovedkonklusjonen i undersøkelsen er at Microsoft tilbyr en betydelig kostnadsbesparelse over J2EE/Linux som utviklerverktøy for applikasjonene det er snakk om, skriver Giga i en rapport som Microsoft vil publisere i løpet av dagen.

Dyrt å være fattig

Microsoft har lenge hevdet at kostnadene ved å bruke gratisvare i mange tilfeller kan falle dyrere enn å kjøpe programvare fra dem, og vil trolig bruke undersøkelsen for alt den er verd.

Kronargumentet har vært at kostnadene ved bemanning, ekspertise og vedlikehold i lengden er større enn besparelsene ved å slippe å betale programvarelisenser.

Skepsis

Linux-vennlige IBM stiller seg derimot svært skeptisk til Gigas resultater. Overfor News.com påpeker talsmann IBMs Ron Favali at konklusjonen er stikk i strid med det IBM-kundene mener.

Giga-analytiker John Rymer medgir på sin side at det ikke nødvendigvis er billigere å benytte Windows i alle tilfeller, og at det i andre tilfeller enn det relativt smale området som undersøkelsen omfatter kan være penger å spare på å bruke Linux.

Stikkord: linux, programvare, windows