Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Slik unngår du spam og virus

Samferdselsdepartementet har i dag sendt ut en liste over ti viktige tiltak for å unngå søppelpost og virus.

epost spam junkmail
Listen er utarbeidet i samarbeid med Post- og Teletilsynet, Forbrukerrådet og IKT-Norge.

Enkle råd

– Dersom folk og bedrifter følger en del enkle råd og forholdsregler, kan problemene med «søppelpost» og datavirus bli betydelig redusert. Det vil gi tryggere og bedre bruk av e-post, og en lettere hverdag for de fleste av oss, sier Samferdselsminister Torild Skogsholm i en pressemelding.

Hva gjør myndighetene?

Denne listen dreier seg om tiltak du selv kan gjøre for å redusere plagene med virus og uønsket e-post. Pressemeldingen sier imidlertid ingen ting om hva myndighetene vil bidra med for å bekjempe problemet. En idedugnad tidligere i høst førte imidlertid til en del forslag departementet vil se nærmere på.

– Uønsket e-post utgjør snart halvparten av all e-post på verdensbasis, og tar opp store ressurser både for folk flest, næringslivet og det offentlige. Jeg har mottatt mange nyttige forslag og innspill til hvordan vi kan redusere problemet «søppelpost» og virus. Samferdselsdepartementet vil i samarbeid med Post- og teletilsynet nå gi høyeste prioritet til å følge opp de beste av disse forslagene, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

Her er listen slik den presenteres på Post- og Teletilsynets hjemmesider:

 • Du må ikke åpne mistenkelig e-post. Slett slik e-post.
 • Vær svært forsiktig med innkjøp på grunnlag av masseutsendt e-post. Det er her spammerne tjener pengene sine.
 • Vær forsiktig med å legge igjen din e-postadresse på websider, nyhetsgrupper, chat-kanaler og lignende. Undersøk først betingelser og seriøsitet.
 • Ikke spre e-postadressen din ukritisk til mange. Bruk flere e-postadresser, for eksempel en i jobbsammenheng, en annen i kontakt med venner og en tredje for dem du ikke kjenner.
 • Ikke bruk automatisk svar i e-postprogrammet. Ved bruk av automatisk svar forstår spammerne at e-postadressen er i bruk.
 • Ikke benytt funksjonen for forhåndsvisning av e-post.
 • Ikke spre dine venners e-postadresser. Skjul mottakeradressene når du sender e-post til flere på en gang. Ikke videresend kjedebrev.
 • Skaff deg oppdatert spamfilter og virusfilter, enten på egen maskin eller via Internetleverandøren din. Last også ned gratis oppdateringer for operativsystemet ditt fra Internett så ofte som mulig, med tanke på nyoppdagede sikkerhetshull.
 • Hold deg løpende oppdatert via aktuelle nettsteder, lær om hvordan spam, virus og lignende virker.
 • Benytt brannmur som gir beskyttelse mot uønskede inntrengere fra Internett.

  Ikke fullgodt

  Dersom du følger disse rådene kan du redusere problemene med virus og spam, men det er tilnærmet håpløst å beskytte seg helt. Så lenge maskinen din er tilkoblet Internett finnes det en risiko for at nettormer og virus vil kunne trenge inn i maskinen din.

 • Stikkord: internett, virus