Hopp til navigasjon Hopp til innhold
virus orm lite bilde

Nettvandaler blir sjelden tatt

Om lag 63.000 datavirus og ormer har vært sluppet løs på Internett. Som oftest går bakmennene fri.

virus orm lite bilde
Nettvandalene opererer i et internasjonalt miljø der det er usedvanlig vanskelig å finne spor, og hvor etterforskerne sliter med antikverte lover og, i mange år, en slags beundrende holdning til virusforfatterne.

Vanskelige saker

I USA er bare en person fengslet, i Storbritannia har de fengslet to. – Dette er ikke fordi vi ikke ser alvorlig på forbrytelsene, men viser snarere hvor vanskelig det er å komme dette ondet til livs, sier Chris Painer i det amerikanske justisdepartementet til AP.

Livsvarig fengsel

Fra 1. november vil imidlertid strafferammene bli betydelig skjerpet. Lager du et virus som kan forårsake skade på liv og helse risikerer du å måtte tilbringe resten av livet i et amerikansk fengsel.

Skjuler spor

Men først må vandalene identifiseres, noe som slett ikke er enkelt. – En middels sofistikert nettvandal kan lett skjule sine spor, sier Elliot Turrini. Han var anklager da David Smith ble dømt for å ha skrevet viruset «Melissa». Smith ble pågrepet ved hjelp fra eksperter i AOL, men ikke før viruset hadde rukket å gjøre skade for over 80 millioner dollar. Smith soner nå en fengselsstraff på 20 måneder.

Manglet lover

Onel De Guzman ble pågrepet for å ha skrevet viruset «Lovebug», som ødela for rundt 7 millioner dollar. Guzman ble løslatt fordi hans hjemland Filippinene ikke hadde noen lov mot det han hadde gjort.

I 1999 ble Chen Ing-hau fra Taiwan arrestert for Chernobyl-viruset, men han ble løslatt fordi ingen gjorde krav på erstatning. Han er senere arrestert på nytt.

Modifiserte MSBlast

I USA er en 18 år gammel mann arrestert etter Blaster-angrepet. Mannen skrev ikke det opprinnelige viruset, men spredte en modifisert versjon som infiserte minst 7.000 datamaskiner.

Ingen lek

– Det er på tide at unger skjønner at dette ikke er en lek, sier sikkerhetsekspert Matthew Tanase i Quaddisin. – E-postsystemer blokkeres, datanett går i stå og det rammer produktivitet så vel som sikkerhet. Når sykehus rammes av datavirus kan det få fatale konsekvenser, sier Tanase. Han tviler like vel på at lange fengselsstraffer er den rette medisinen, ettersom det ofte dreier seg om svært unge lovbrytere.

Ikke nytt

Datavirus har eksistert omtrent like lenge som Internett. I 1988 ble en student ved Cornell universitet arrester og dømt til betinget fengsel med en prøvetid på tre år. Han hadde skrevet en orm som infiserte 6.000 maskiner og var nær ved å få nettet til å bryte sammen. Han fikk også en bot på 10.000 dollar og ble i tillegg idømt 400 timers samfunnstjeneste.

Stikkord: internett, virus