Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Motorola ut av Symbian

Motorola ønsker å selge sin eierandel i Symbian. – Vi elsker alle OS like mye, sier John Toad, Motorolas 3G-sjef.

Motorola eier 19 prosent av Symbian, og har samen med blant annet Nokia, Psion og Ericsson vært pådrivere for å gjøre Symbian (tidligere Epoc) til det viktigste operativsystemet i smarte mobiltelefoner.

Ingen telefon

Men gjennom sine fem år som aktør i Symbian lyktes ikke Motorola med en eneste telefon med Symbian OS. Det nærmeste selskapet noen gang kom var prosjektet Odin, der Motorola og Psion samen skulle utvikle en PDA-telefon med trykkfølsom skjerm og Symbian OS. Telefonen minnet mye om Sony Ericssons P800, men kom aldri i salg.

Epoc

Motorola er verdens nest største produsent av mobiltelefoner og eier i dag 19 prosent av Symbian. Denne andelen selges nå til medinvestorene Nokia og Psion. Psion er selskapet som først utviklet Epoc til bruk i sine lommedatamaskiner.

Ulike varianter av operativsystemet er senere brukt i telefoner som Nokia 9210, Ericsson R380, Sony Ericsson P800 og i Series 60-telefonene Nokia 7650, 3650, samt i de kommende 6600, N-Gage og Siemens SX1.

Kjøper lisenser

Men Motorola kommer ikke til å legge Symbian på hylla for godt. Selv om de selger sin eierandel vil de fortsatt kjøpe lisenser til sin kommende 3G-telefon A920. Tidligere i år har Motorola lansert en Linux-basert mobiltelefon med Java, og i nær fremtid vil de også komme med en modell basert på Microsoft Windows Mobile (tidligere MS SmartPhone).

Salget av andeler i Symbian kommer i det markedet for Symbiantelefoner eksploderer. Omsetningen av Symbiantelefoner har øket flere titalls ganger til nå i år.

Stikkord: Mobil