Hopp til navigasjon Hopp til innhold

DVD-RAM slår tilbake

De som tror at DVD+R/RW har vunnet slaget, må tro om igjen. «Minus»-leiren slår nå tilbake, med DVD-RAM på slep.

DVD RW krig
BERLIN (ITavisen.no): Bak DVD-«minus»-formatet står fortsatt Apple, IBM, Panasonic, Hitachi og LG med flere. Til sammen er 94 selskaper med i leiren, 56 av dem japanske. Bare fire europeiske selskaper er med, og ingen av dem er spesielt store. Europas elektronikk-lokomotiv Philips står som kjent støtt på «pluss»-siden.

«Pluss» på frammarsj

Det er imidlertid et faktum at du ser mindre og mindre av både brennere og tomme DVD-plater i «minus»-formatet. Det samme gjelder DVD-RAM, som ikke kan spilles i vanlige DVD-spillere. «Pluss»-leiren ser ut til å vinne seier på seier, og flere – blant dem Pioneer – har helgardert seg ved å levere brennere som støtter begge formater.

Under en pressekonferanse som DVD-R/RW-konsortiet Recordable DVD Council holdt under IFA-messen her i Berlin i går kveld, ble det snakket svært mye om DVD-RAM – formatet som bare kan brennes og spilles i et lite antall DVD-brennere og spillere.

Opprinnelig var RAM-formatet et rent PC-produkt, men etterhvert har det også funnet veien inn i DVD-opptakere til stuebruk blant annet fra Panasonic.

Bedre redigering

DVD-RAM har den fordelen at du kan redigere fritt etter lagring på dvd-platen, noe som ikke er mulig med DVD-R og bare i begrenset grad med DVD-RW. Det konkurrerende DVD+RW-formatet (Sony, Philips, HP m.fl.) har derimot denne muligheten.

DVD-«minus»-gjengen svarer med å trekke fram DVD-RAM igjen. Med på laget har de tomgods-produsenten Maxell, som lover at de i løpet av et par års tid vil komme med plater som kan brennes på 16 ganger. Samtidig kommer LG nå med en brenner som de hevder er den første i verden som er 100 prosent kompatibel med alle DVD-spillere. Både «pluss» og «minus»-leiren har hittil slitt med at brente plater ikke alltid kan spilles i stua.

Vil brenne i stua

En undersøkelse som analysebyrået IDC har foretatt for Recordable DVD Council viser at 63 prosent av de som vurderer å kjøpe DVD-brenner aller helst vil ha en standalone stuebrenner de kan bruke til å ta opp programmer fra TV-en med.

Endelig anfører «minus»-gruppa at deres format er det eneste som er godkjent av DVD-forum, som setter den offisielle standarden for DVD. «Pluss»-gjengen er utbrytere, hevder de.

Stikkord: lydogbilde