Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Datahansken er her!

Vi har sett slike hendige fremtidsleketøy på film og i spillehaller i en årrekke, og nå kan du kjøpe din egen datahanske for under tusenlappen.

Vi så nylig Tom Cruise fekte vilt med en datahanske mens menyer og skjermbilder fyker forbi på den holografiske skjermen i Minority Report. Nå kan du gjøre det samme selv hjemme i stua, med P5-hansken fra Essential Reality.

Innstallasjon og oppsett

Å komme igang med P5 er overraskende enkelt. Plugg den relativt store infrarøde basestasjonen inn i PC-en via USB, og koble ledningen som går fra hansken inn i basestasjonen.

Den største utfordringen er kanskje å tre på seg hansken, men et ganske greit system fester utstyret til håndleddet ditt med med en justerbar gummireim. Fingerspissene tres så gjennom festeringer montert på gummiremsene som løper opp langs hver finger. Disse er justerbare, og har du for tykke fingrer kan festeringene byttes ut med et sett større varianter som medfølger med i pakken.

Deretter popper du inn CDen som følger med, kjører en kjapp kalibrering med installasjonsprogrammet, og vips så er hansken klar til bruk.

P5-systemet er er i stand til å spore ikke bare håndbevgelsene dine, men også den individuelle bevegelsen til hver av fingrene. «Trekker» du for eksempel med pekefingeren, fungerer det som et museklikk, mens en rykning i langemann er som et trykk på høyre musknapp. Holder du inn lillefinger og ringfingeren kan du bevege hånden rundt uten at muspekeren følger etter – altså samme effekt som om du skulle ha løftet musen opp fra matten, som er kjekt hvis du har gått tom for plass å manøvrer på.

I tillegg har hansken fire funksjonsknapper på oversiden av håndflaten, som selvfølgelig må betjenes med motsatt hånd. En av disse knappene skrur av enheten, mens de andre kan tillegges forskjellige funksjoner.

Hendig til spill

VR-hansker ser man for seg brukt i alt fra medisinske datasystemer og 3D- design til opplæring og styringssystemer. Bruksområdene for et slik produkt kan altså være mange, men i tilfellet P5 er det veldig tydelig at det i første omgang er spillfantaster som er den største målgruppen. Dette går frem av den forbrukervennlige prislappen, men særlig vitner den foreløpige begrensete programvarestøtten om en sterk underholdningsvridning.

P5 fungerer nemlig riktignok som en vanlig mus så snart du installerer den, men vi ser egentlig ikke en eneste god grunn til at du skal drive og klikke rundt i Windows (eller andre steder) med dette apparatet – en vanlig mus gjør jobben langt bedre, og funksjonshemmede vil heller ikke ha noe å vinne på å vifte rundt med P5. Du kan selvfølgelig også bruke hansken i en hvilken som helst applikasjon til å styre pekeren, men også her vil du nok fort falle tilbake til din trauste mus.

Det er derimot først når programvaren har integrert støtte for P5 at det begynner å ligne noe. Da vil man nemlig kunne nyttegjøre seg av en langt bedre sensitivitet av hvordan du beveger hånden, og det åpnes samtidig for deteksjon av vipping og vridning av håndflaten – noe som ikke støttes i Windows’ vanlige musmodus.

For å få mest mulig utav P5 kreves det med andre ord at programvareutvikleren spesifikt har implementert P5-støtte, eller at noen andre har skrevet slike oppdateringer til programmet. I skrivende øyeblikk har dette så vidt vi vet bare blitt gjort for et knippe applikasjoner, og samtlige av disse er spill.

Med i pakken når man kjøper P5 ligger en hansketilpasset utgave av snike/skytespillet Hitman 2, såvel som de lettere skytetitlene Tiger Hunt og Beach Head 2002. Felles for disse er at du bruker hansken til å se deg rundt, pekefingeren til å dra i avtrekkeren, og de andre fingrene/knappene til diverse andre oppgaver som å sende raketter, lade om, osv.

Essential Reality har også gjort tilgjengelig en oppgradering til Serious Sam II: The Second Encounter, nok et actionfylt skytespill. Men kanskje det foreløpige mest spennende spillet som har full støtte for P5 er geniale Black & White fra Lionhead Studios, selskapet til den berømte spilldesignere Peter Molyneux. Spillet går nemlig passende nok ut på at du styrer Guds Hånd mens du herser rundt i menneskenes verden, og er som skapt for P5.

Gudssimulatoren Black & White passer P5 som hånd i hanske…

Essential Reality har foreløpig gjort utviklingspakker tilgjengelig for Windows og Linux, så hvis ting går som selskapet håper vil nye kompatible programmer og oppgraderinger til populære spill dukke opp fortløpende. Hansken skal også fungere med eldre versjoner av Mac OS (v.9 og ned), men her mangler foreløpig programvarestøtten fullstendig.

Medaljens bakside

Med et såpass nyskapende og ambisiøst produkt kommer det neppe som en overraskelse at det er en rekke problemer med P5.

Den mest åpenbare innvendingen vi har, foruten foreløpig begrenset spillstøtte, går på kjerneteknologien som brukes for å følge med på hanskens bevegelser. Det infrarøde feltet som settes opp er begrenset i omfang, og det er veldig fort gjort at hanskebevegelser ikke blir plukket opp – enten fordi du har beveget deg utenfor IR-enhetens rekkevidde, eller på grunn av at noe (for eksempel din egen håndflate, hvis du vrir hansken for mye) blokkerer en av sensorene.

Utviklerne av hansken har nok sine grunner for å velge infrarødt, men vi kan ikke annet enn ønske oss at hansken var utstyrt med en trådløs teknologi som ikke var avhengig av «synskontakt». Vi har for eksempel sett lignende ting gjort elegant med gyroskoper i Gyrations «flygende mus».

Et annet aber er at skjermoppløsningen må begrenses til 1024 x 768 for at hansken skal fungere korrekt. Dette er ikke et stort problem, men siden stadig flere velger å benytte 1280 x 1024 som standard oppløsningen trekker dette likevel ned helhetsinntrykket av P5.

Lovende imponator

Neida, P5 er langt fra perfekt. Men for teknologifetisjister skal det godt gjøres å få bedre valute for pengene til under tusen kroner. Du får jo også Hitman 2 med på kjøpet, et PC-spill som vi ga høyeste karakter da det kom for et knapt år siden.

Er du i tillegg storfan av Black & White vil nok hansken kunne blåse nytt liv i spillet. Men vær likevel advart: dette er definitivt den typen produkt som du leker litt med og viser frem til alle vennene dine den første måneden, men som deretter løper en viss risiko for å bli stuet bort i kabelskuffen for evig og alltid (eller til Black & White 2 kommer).

Det er altså lett å trekke konklusjonen «veeeeldig kul greie, men egentlig ubrukelig». Noe som ikke nødvendigvis er så langt fra sannheten. Men kul er den definitivt, selv om det kanskje trengs et par utviklingssykluser til før datahansken blir et virkelig produkt for massene.

Vi gir likevel P5 et smil for innovasjon og ekstremt høy dingsefaktor, og et bevis på at konseptet faktisk har muligheter til en rimelig penge. Men vi gleder oss allerede til neste generasjon!

Stikkord: pc_test, spilltester, testprodukt