Annonse


– Penger motiv bak Sobig.F

Viruset herjer nå med store deler av næringslivet og offentlig virksomhet – både i Norge og i resten av verden. De aller fleste nordmenn har siden helga opplevd å få innboksen fylt opp av meldinger de ikke vil ha.

– Svært godt planlagt

Overfor news.com hevder direktør Miko Hypponen i F-Secure at virusmakeren selger lister med infiserte PC-er til spammere. Ofrene kan i neste instans oppleve å bli utsatt for tyveri fra bankkontoer og kredittkort.

– Det er svært godt planlagt, svært godt laget og svært godt utført, sier Hypponen.

Tidligere viruser vi har sett, har stort sett hatt et ødeleggelsesmotiv – eller har vært utslag av en syk form for humor.

Annonse


Pessimistisk politi

Eksperter, politi og etterretningsfolk er svært pessimistiske når det gjelder sjansene for å ta opphavspersonen til verdens verste virus.

– Fyren vet åpenbart hvordan han skal bruke proxy-servere. Å tro at man kan fange ham ved å oppspore IP-adressen er derfor ganske på jordet, sier Joe Stewart i sikkerhetsselskapet Lurhq.

Stjålet kredittkort

Amerikansk politi greide å spore Sobig.F-viruset til internettleverandøren Easyshare i Arizona. På en nyhetsgruppe hadde noen lagt inn et pornobilde som inneholdt viruset.

Personen som gjorde dette, hadde bestilt sitt Easyshare-abonnement med et stålet kredittkort. Og der slutter alle spor.

Opptrapping på gang

Ekspertene frykter nå at versjon G av viruset er like om hjørnet. Sobig-varianten som herjer med oss nå, er versjon F. Mange mener at dette er en planlagt «trapp» som startet med den første varianten i Sobig.A i januar.

Skadevirkningen blir verre og verre for hver gang, og vil kuliminere med et «big bang» 11.september, hevder pessimistene. Sobig.F er programmert til å ebbe ut 10. september.

Annonse