Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mobilen du kan hviske til

En ny mikrofon gjør det unødvendig å heve stemmen når du prater i mobilen. Endelig kan du føre en diskret samtale på bussen.

Hviske, stemme, tale
Ingeniører ved Pohang teknisk-vitenskapelige universitet i Sør Korea har utviklet en mikrofon som oppfatter det du sier, også når du hvisker i ellers støyende omgivelser. Hvisking i mobilen har tidligere vært tilnærmet håpløst, fordi bakgrunnsstøy og konsonanter som s, t, p og b gjør det vanskelig å høre hva som blir sagt.

Retningsstyring og støyfilter

Det nye systemet har to spesialfunksjoner, ut over de ordinære mikrofonfunksjonene. Det er utstyrt med et filter mot effekten av vind og pust, samt et nytt digitalt støyreduksjonssystem som benytter seg av fire mikrofoner. Systemet gjør at mikrofonen blir ekstremt retningsstyrt, og bare oppfatter lyder som kommer fra munnen til den som ringer.

En prototyp er allerede ferdig utviklet, og tester viser at vindstøy kan reduseres med så mye som 20 dB, og at retningsstyrt effektøkning (gain) er over 4 dB, melder Cellular News.

Stikkord: Mobil