Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Virus lammer e-posten

Sjette variant av SoBig-ormen oversvømmer nettet, og Norge er det landet i verden som er mest rammet.

Virus vignett
Tirsdag hadde mange det ekstremt travelt med å rydde opp i innboksene sine, som har blitt offer for en eksplosiv masseutsendelse av e-mail infisert med Sobig.F-ormen.

– Massiv

SoBig.f er sjette inkarnasjon av SoBig-ormen, som sprer seg på en nå velkjent måte: du blir smittet ved å åpne mail med infiserte vedlegg, hvorpå maskinen din begynner å uhemmet spy ut e-post til kontaktene i adresselisten din. I tillegg kan SoBig.f spre seg over lokalnettverk.

– Den er massiv, og har du ikke noen form for virussperring på gateway-nivå er du dessverre dømt til å sitte og slette e-post i bøttevis i tiden fremover, sier virusanalytiker Snorre Fagerland i Norman.

Norge hardest rammet

Ifølge antivirusselskapet Norman er Norge i dag mer rammet enn noe annet land av ormeviruset, og står for én tredjedel av de innrapporterte infeksjonene på verdensbasis, tett fulgt av USA.

Akkurat hvorfor Norge er spesielt hardt rammet av SoBig.f er foreløpig ikke kjent.

– Hvorfor dette går så hardt utover Norge i dag er en gåte. Vi har jo ikke blitt spesielt tungt rammet av SoBig før. Det går naturligvis an å spekulere i at en eller annen bedrift med veldig mange kontakter i adresselisten sin har fått viruset på sine systemer, slik som ofte har vært årsaken til større masseutsendelser tidligere, sier Fagerland til ITavisen.no.

SoBig.f er et av fire store virus som plager nettet for tiden. Andre landeplager er ormeviruset Mimail, og de to virusene MSBlast og Nachi, som begge er i stand til å infisere PC-er som er koblet til nettet direkte, uten å gå via e-post.

Ligg unna vedleggene, og oppdater!

Den beste måten å beskytte seg på, som vanlig, er å ikke åpne ukjente eller suspekte vedlegg, og sørge for å bruke et antivirusprogram med de siste oppdateringene innstallert.

For mer informasjon om SoBig.f, se www.norman.no.

Stikkord: internett, virus