Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Radionettverk i «ølbokser»

Det amerikanske forsvaret utvikler nå knøttsmå basestasjoner som finner hverandre og danner kommunikasjonsnett.

Basestasjon
Noe ordinært GSM-nett er det imidlertid ikke snakk om. Men nettet skal kunne overvåke eller blokkere mobiltelefonsamtaler i nærheten.

Knytter seg sammen

Basestasjonene er batteridrevne og skal kunne utplasseres gjennom flydropp. Enheten er utstyrt med fallskjerm, og når den lander kommer det frem små finner som snur boksen i riktig posisjon. Så blåses det opp en liten antenne, før boksen begynner å søke etter andre bokser for å koble seg til nettverket.

Overvåker

Ved å plassere minimum en enhet per kvadratkilometer mener amerikanerne at de ikke bare vil kunne sette opp et kommunikasjonsnett som fungerer, men også overvåke eller slå ut fiendtlig kommunikasjon i området.

«Billig»

Systemets styrke er at det kan plasseres i fiendens bakgård uten at bakkesoldater behøver å gå inn. Og selv om hver eneste boks i nettverket har en prislapp på rundt 75.000 kroner, så skal teknologien være billigere enn flyene som benyttes til slike oppgaver i dag.

WolfPack

Enhetene kalles WolfPack. De går på batteri og har en levetid på ca. 2 måneder. Dersom det er praktisk mulig kan boksene samles inn igjen og brukes flere ganger.

Stikkord: Mobil