Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Forbyr utenlandske programmer

Kinesiske myndigheter nedlegger nå forbud mot all utenlandsk programvare i offentlig virksomhet.

Det betyr at Microsofts Windows og Office blir bannlyst – blant annet. Om man vil bruke Windows eller Mac OS, må man søke spesielt. Ellers skal bare lokalt utviklet programvare brukes, melder News.com.

Nederlag for Gates

Hensikten er å bryte Microsofts dominerende rolle på det kinesiske markedet. Men beslutningen har også et sikkerhetsmessig aspekt.

Avgjørelsen ble tatt på tross av at Bill Gates i juni dro på frierferd til Beijing for å hindre at landet tok i bruk Linux i stedet for Windows. Resultatet var nedslående for Gates: Kort tid etter ble det bestemt at den Red Flag Linux (en kinesisk variant av Linux) skulle være myndighetenes offisielle operativsystem.

Godt Linux-miljø

Det blir trolig Linux-løsninger som erstatter Windows på de fleste maskiner i Kina. Kineserne har allerede et godt, hjemlig utviklermiljø på denne plattformen.

Kina er medlem av den internasjonale handelsorganisasjonen WTO (World Trade Organisation), som blant annet forbyr diskriminering av utenlandske varer og tjenester til fordel for hjemlige leverandører.

– Bryter ikke med WTO

Kineserne mener deres drastiske avgjørelse ikke bryter med WTOs regelverk, fordi den ikke er begrunnet i økonomiske forhold.

Forbudet mot utenlandsk programvare trer i kraft i det et offentlig kontor oppgraderer sin programvare neste gang, og er foreløpig satt til å vare til 2010.

Stikkord: linux, programvare