Hopp til navigasjon Hopp til innhold

RIAA får ikke piratnavn

Musikkindustrien ville ha navnene på studenter som utvekslet musikk ved to amerikanske universitet. Men en domstol i Massachusetts sa nei.

Avgjørelsen kommer etter at ledelsen ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) og Boston College gikk til retten for å prøve holdbarheten i RIAAs krav om utlevering av identiteter. Retten konkluderte med at RIAA ikke uten videre kan forlange å få navnene på studenter de mener driver utstrakt deling av kopibeskyttet musikk via Internett.

Ugyldig kjennelse

Men det er bare RIAAs fremgangsmetode domstolen uttaler seg om. Den tar ikke stilling til om RIAA har rett til å få identitetene utlevert, men slår fast at RIAA ikke har fulgt de prosedyrer som er nødvendig for å kunne fremme et slikt krav. RIAA har en kjennelse fra en domstol i Washington, D.C. på sin side, men denne kjennelsen gjelder ikke uten videre i Massachusettes.

RIAA går videre

RIAA tar derfor kjennelsen med stor ro. – Vi retter oss etter det retten sier og vil fremme vårt krav slik vi blir anvist, sier en talsmann for RIAA. – Avgjørelsen rokker ikke ved det faktum at når noen bruker nettet til ulovlig spredning av kopibeskyttet materiale så er de ikke anonyme, og tjenesteleverandørene må opplyse om hvem de er, sier talsmannen.

Kampanje mot pirater

Til nå har RIAA bedt om opplysninger om 900 anonyme filutvekslere som de mener tilbyr kopibeskyttet materiale. I slutten av måneden er det ventet at RIAA vil gå til sak mot flere tusen internettbrukere som har gjort kopibeskyttet musikk tilgjengelig gjennom fildelingsnettverk som Kazaa og Morpheus.

Stikkord: fildeling, internett