Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Intel-ansatt hjalp Taliban

En ansatt ved Intels hovedkontor i Oregon innrømmet i går at han forsøkte å ta seg inn i Afghanistan for å kjempe på Talibans side mot USA.

Burka Afghanistan
I mars i år ble den 38 år gamle Intel-ansatte Maher Hawash arrestert utenfor sin arbeidsplass, mistenkt for å ha hjulpet Afghanistans fryktede Taliban-regime. I går sa han seg skyldig i tiltalen mot å samarbeide med politiet, medler TV-kanalen Fox News.

Risikerte 20 år

Amerikanske myndigheter dropper dermed terrortiltalen mot ham. Hawash vil som motytelse vitne mot andre tiltalte i den såkalte «Portland Seven»-saken som nå pågår i delstaten Oregon.

Uten en slik avtale ville Hawash ha risikert opptil 20 år i fengsel.

Var villig til å dø

Hawash er amerikansk statsborger med palestinsk bakgrunn. Etter terrorangrepet mot New York den 11. september 2001 ble han oppildnet til kamp mot USA, og prøvde seinere å reise inn i Afghanistan via Kina for å kjempe mot de amerikanske troppene der.

Forsøket mislyktes imidlertid, men Hawash innrømmer at han var villig til å dø som martyr for Taliban i kampen mot USA.

Hawash ble holdt fengslet i lang tid uten at offentligheten fikk vite hva han var siktet for. Dette har vakt harme både i pressekretser og i deler av det juridiske miljøet i USA.

Betrodd stilling

Hawash arbeidet som programmerer i Intel fra 1992 til 2001. Han var med på å lede utviklingen av Video Dispaly Interface, som seinere dannet grunnlaget for Microsofts DirectX. Han jobbet også med GDX, ett av de første miljøene for å smelte sammen video og grafikk på PC.

Intel har til sammen 78 000 ansatte i 294 land.

Stikkord: Maskinvare