Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Ny e-poststandard nødvendig

En avløser for sendeprotokollen SMTP i e-post bør skrives på ny fra grunnen av. Det mener e-postens «bestemor» Suzanne Sluizer.

epost spam junkmail
Sluizer var i 1981 med på å utvikle forløperen for SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), Mail Transport Protocol. Nå undrer hun seg over at ingenting nytt har skjedd på over 20 år.

Basert på tillit

– På den tiden snakket vi om noen hundre, kanskje noen tusen nettsteder på det som på den tiden ble kalt Arpanet. Vi hadde forbindelse med noen mindre nettverk i USA og noen få i Europa. Alle stolte på hverandre, og protokollene vi utviklet ble bygd på tillit, sier hun til News.com.

I dag, med hundrevis av millioner av brukere, har vi beveget oss svært langt fra idyllen fra 22 år tilbake. SMTP-protollen stoler likevel fremdeles på at du er et ærlig menneske, og ikke en spammer eller lurendreier som har et par millioner dollar å plassere på vegne av en styrtet afrikansk diktator…

– Blanke ark best

Suzanne Sluizer mener at man like gjerne kan starte med blanke ark når man skal lage en ny protokoll.

– Å prøve å fikse problemer i eksisterende teknologi er nesten alltid vanskeligere enn å sette seg ned og tenke ut hva du vil ha og deretter komme med noe nytt, sier hun.

Autentisering mulig

Utfordringen er å få alle verdens millioner av e-postbrukere til å slutte å bruke SMTP og gå over til en ny standard. Mange mener at det kan man bare glemme.

En mulig vei å gå er å innføre autentisering i SMTP via for eksempel SSL/TLS. En slik protokoll er allerede tilgjengelig via nettstedet til Internet Engineering Task Force.

Stikkord: internett