Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Microsoft vil forbedre Usenet

Microsoft jobber med en ny og etter egen oppfatning revolusjonerende løsning for bruk av diskusjonsgrupper på nettet.

MS.NET
Diskusjonsgrupper var noe av det første Internett ble brukt til. I dag mener mange mediet er redusert til en lekegrind for særinger med helt spesielle interesser eller meninger.

Del av «.Net»

Dette vil Microsoft nå endre på. De vil revitalisere Usenet ved hjelp av et nytt system som de kaller «Community .Net».

Som navnet tilsier er systemet en del av selskapets overhengende «.Net»-plattform – som enkelt sagt er Microsofts visjon om framtidas informasjonsutveksling.

Laget av usosiale folk

– Vi trenger verktøy som kan hjelpe oss til å utnytte slike elektroniske samfunn bedre. Det som liksom skulle være en sosial greie ble skapt av noen av verdens mest usosiale mennesker, sier Microsoft-forskeren Marc Smith til Yahoo! News.

Smith referer til de første nett-nerdene, som for nærmere 30 år siden skapte grunnlaget for det som nå er Internett med e-post og diskusjonsgrupper.

Mer oversiktlig

Usenet med alle sine såkalte nyhetsgrupper (newsgroups) eksisterte faktisk før verdensveven World Wide Web.

Microsoft lover at Microsofts «Community .Net» innebærer at emner og tråder i diskusjonsgruppene på Usenet vil bli vist på en langt mer oversiktlig og brukervennlig måte enn i dag.

Aktive filtre

Det vil bli lettere for brukere å plukke ut relevant informasjon. I systemet ligger det filtre som fjerner uønskede meldinger (spam finnes også på Usenet…). Og man kan velge hvordan man vil vise gruppene – for eksempel kan man sortere dem etter hvilke som har flest aktive deltakere.

De fleste av dagens nyhetslesere begrenser seg til å vise gruppene alfabetisk, med informasjon om antall meldinger, navnet på avsender, tid, dato og størrelsen på innlegget.

Også til e-post

I følge Marc Smith kan konseptet også brukes til e-post. Han utelukker heller ikke at systemet en dag vil erstatte «Outlook Today»-feltet i Microsofts kombinerte e-post og kalenderprogram Outlook.

En smakebit på hvordan det nye Usenet-verktøyet fungerer finner du på Microsofts forskningsnettsted Netscan Research.

Stikkord: internett, programvare, windows