Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Tankestyrt PC på vei

Kybernetiske implantasjoner og dataplugger koblet rett til hjernen er ikke lenger bare en SciFi-fantasi.

Brainlink
Det høres kanskje mest ut som noe tatt rett ut av en William Gibson-roman, men selskapet Cyberkinetics vil nå søke om å få begynne klinisk testing av sitt Braingate Neural Interface.

Forutsatt at amerikanske Food and Drug Administration gir sin godkjenning, vil selskapet i 2004 utstyre fem funksjonshemmete pasienter med neurologiske datagrensesnitt, skriver Wired News.

Måler hjerneaktivitet

Det er flere aktuelle systemer for å kunne lese hjernebølger, enten ved å plassere en «tankehjelm» på hodet for å kunne plukke opp EEG-målinger, eller å tolke neurologiske signaler ved hjelp av elektroder operert rett inn på hjernen.

Forsøker med elektroder koblet til hjernen for har tidligere latt apekatter spille enkle dataspill og styre maskiner ved ren tankekraft. Neste skritt blir nå altså å operere inn denne type utstyr i mennesker.

Enkelt forklart baserer teknologien seg på å kjenne igjen visse typer målbar aktivitet i hjernen, og å koble disse til bestemt tankevirksomhet hos forsøkspersonene. For eksempel vil man med begrenset nøyaktig kunne registrere hvilke hjernebølger som aktiveres når man tenker på «lys», og dermed kan lysbryteren skrus på når disse signalene plukkes opp.

Counter-Strike i tankehastighet?

Forskere er fremdeles milevis unna å kunne implementere slike løsninger for å utføre komplekse oppgaver som å styre biler eller spille avanserte dataspill, men man har allerede gjort vellykkete eksperimenter med tankeaktiverte tekstbehandling og grunnleggende ja/nei-styring av datasystemer.

Naturlig nok ser man store muligheter for å hjelpe funksjonshemmede med denne type teknologi, men det er jo helle rikke vanskelig å se for seg militære applikasjoner eller anvendelsesområder innen underholdning og spill.

Se ellers www.cyberkineticsinc.com.

Stikkord: Maskinvare