Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Står DU på RIAAs hitliste?

Den amerikanske platebransjen sier de vil la søksmålene hagle i august. Electronic Frontier Foundation lar fildere sjekke om de står på listen.

Dommer
Interesseorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (EFF) har laget en tjeneste som lar deg sjekke om brukernavnet eller IP-adressen din står på listen over fildelere som den amerikanske platebransjen har gått rettens vei for å oppspore identiteten til.

RIAA (Recording Industry Association) har nemlig de siste ukene sendt inn stevninger for å få nettleverandører til å oppgi hvem som står bak over 900 brukernavn til det de mener er mistenkte opphavsrettsforbrytere.

På fildelerens side

– Platebransjen fortsetter sitt håpløse korstog for å saksøke de over 60 millioner menneskene som bruker fildelingsprogrammer i USA. Vi håper databasen vil være betryggende folk eller eventuelt gi den informasjonen man trenger for å bekjempe stevningen og beskytte privatlivet sitt, sier EFFs advokat Fred Von Lohmann til Wired News.

EFF, som kjemper for privatmenneskers brukerrettigheter på nettet, har koblet databasen med publiserte stevninger opp mot en søketjeneste på sine hjemmesider. Hvis brukernavnet står på listen lenker tjenesten videre til et PDF-dokument med selve stevningen, brukerenavn, navn på nettleverandøren, en liste over musikkfiler brukeren er beskyldt for å distribuere, samt brukerens IP-adresse.

Lenker

EFFs søketjeneste finner du Her.

Foreløpig inneholder databasen bare 125 rettsstevninger, utstedt før 8 juli, men EFF vil oppdatere søketjenesten etterhvert som de resterende blir gjort offentlig tilgjengelig. En liste over disse brukernavnene er også å finne på TechTV.

RIAA sier de vil begynne å saksøke påståtte fildelere i slutten av august. Og ja, det er bare kunder av amerikanske ISPer som står på RIAAs svarteliste…så foreløpig (!) er nok søketjenesten mest aktuell for våre lesere i USA.

EFF har også publisert en nettside med tittelen How Not To Get Sued By The RIAA For File-Trading.

Stikkord: fildeling, internett