Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Moore spår slutten på Loven

Intel-grunnlegger Gordon Moore mener å se slutten på den berømte Moores Lov, som han selv er opphavsmann til.

Ifølge Moores Lov vil at antallet transistorer man får plass til på en databrikke dobles annenhvert år.

Gordon Moore la frem sin nå legendariske profeti allerede i 1965, og frem til i dag har spådommen holdt mål med bemerkelsesverdig nøyaktighet.

Men i et intervju gitt i forbindelse med Intels 35-årsdag sier Moore at denne loven nå snart må modifiseres.

– Loven utgår om to-tre generasjoner

– Det at materialene i seg selv er laget av atomer er en reell begrensning, og vi begynner allerede å se kvantemekaniske effekter i enhetene vi lager nå. Jeg tror vi har to eller tre generasjoner å gå på før vi må gjøre forandringer, sier Moore til IDG News.

Det som har drevet loven hittil er muligheten til å lag ting mindre og mindre (jo tettere transistorene pakkes, jo raskere går det). Men for å fortsette utviklingen må vi snart begynne å lage brikkene større i stedet, mener Moore.

– Vi kan lage større brikker. Utviklingen vil kanskje ikke gå i samme svimlende hastighet som det har hittil, men noe som dobler seg hvert fjerde i år i stedet for hvert andre er fremdeles ganske enestående. Men dette vil gå saktere, sier Moore.

Stikkord: Maskinvare