Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mobil-bøter for titalls millioner

Politiet i New York har skrevet ut bøter for nær 250 millioner kroner til bilister som bryter mobilforbudet.

Bare i de fem første månedene i år er det skrevet ut mer enn 29.000 forelegg til personer som ikke kan vente med å snakke i mobiltelefonen til bilen står parkert. Det er en tredobling i forhold til samme periode i fjor.

Som i Norge

Reglene er de samme i New York som i Norge. Skal du snakke i mobiltelefonen mens du kjører bil kreves håndfritt-utstyr.

– Vi er blitt mye hissigere på å skrive ut bøter for lovbrudd som truer den alminnelige sikkerheten til folk, sier en talsmann for New York-politiet til New York Post.

Bryter du mobilforbudet i New York får du en bot på 100 dollar. I Norge koster det 500 kroner å bli tatt for et slikt lovbrudd.

Norge en sinke

Trolig kunne også norske myndigheter tjent store penger på å bøtelegge taletrengte bilister. Hver eneste dag bryter mange tusen nordmenn mobilforbudet. Men sjansen for å bli tatt er minimal. I hele fjor ble det registrert 1.191 slike forelegg, får ITavisen.no opplyst. Det gir staten en inntekt på 599.500 kroner.

Forebygger ulykker

Men det er ikke hvor mye staten tjener som er mest interessant. Mer interessant ville det vært å vite hva vi ville spart, dersom myndighetene tok mobilforbudet på alvor. Kostnadene ved en ulykke måles ikke bare i kroner og øre, og det er årsaken til at politiet i New York slår hardt ned på ulovlig mobilbruk.

Lite effektivt politi

New York har ca 20 millioner innbyggere, mens Norge har drøyt 4,5 millioner. Ettersom nordmenn neppe er særlig mer lovlydige enn New Yorkerne får vi anta at den enorme forskjellen i antall bøter sier noe om myndighetenes prioritering. For den sier vel ikke noe om effektiviteten i politiet?

Stikkord: Mobil