Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bærbart passerer stasjonært

I mai passerte for første gang i historien salget av bærbare PC-er salget av stasjonære i USA, regnet i dollar.

Toshiba Satellite 5200
Dette viser en ny undersøkelse fra NPG Group. Samme undersøkelse viser at salget av flatskjermer i samme periode oversteg salget av tradisjonelle katoderørskjermer.

Inn i stua

– Det stemmer godt at disse milepælene skulle komme på samme tid. De er begge viktige komponenter i en tendens som betyr at PC-en flytter ut av hjemmekontoret og inn i dagliglivet, sier analysedirektør Stephen Baker i NPD.

Han mener at økt interesse for mobilitet og design er viktige faktorer i den utviklingen vi nå ser. Samtidig har prisene på bærbart PC-utstyr falt betraktelig, relativt sett. Mens du før kunne si at en bærbar PC var om lag dobbelt så dyrt som en tilsvarende spesifisert stasjonær, er forholdet nå mer likt.

Fra 25 til 54 prosent

Prosessorhastigheten er nå nesten like høy på bærbare som på topp spesifiserte stasjonære. Problemet er fremdeles størrelsen på harddisken. Mens stasjonære PC-er kan ha harddisker på over 200 GB, finner du ikke bærbare med mer enn 60 GB.

I år 2000 utgjorde salget av bærbare bare 25 prosent i USA, målt i omsetning. I løpet av tre år har altså andelen økt fra en fjerdedel til godt over halvparten.

Økning i Norge

Målt i antallet solgte enheter ligger imidlertid stasjonære PC-er foran, med 60 prosent av salget.

Norge økte salget av bærbare fra 25 til 31 prosent fra 2001 til 2002, målt i antall solgte enheter. Det finnes ikke oppdatert, offisiell statistikk for inneværende år, men kilder i bransjen forteller om dramatisk økende interesse for bærbare også i Norge. Og en rask kikk i hyllene i de store elektrovarehusene viser at bærbare er i ferd med å fortrenge stasjonære i hyllene.

Stikkord: Maskinvare