Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Nettet skal angripes søndag

Amerikanske myndigheter advarer nå mot et planlagt, massivt hackerangrep mot webservere over hele verden søndag.

Hacking datainnbrudd ill.
Dette melder nyhetsbyrået Associated Press.

Etterretningsinformasjon som myndighetene sitter på, viser at angrepet er organisert. Det handler i følge myndighetene om en slags konkurranse der ondsinnete hackere skal vise hvor mye ugagn de er i stand til å gjøre.

Eget nettsted

De som står bak planleggingen, opprettet nettstedet defacerschallenge.com. Dette ble stengt i går, trolig fordi bakmennene skjønte at de ble overvåket. På nettstedet sto reglene for «konkurransen». Og ironisk nok en advarsel om at det er ulovlig å ta ned eller ødelegge nettservere.

Det amerikanske departementet for indre sikkerhet (Department of Homeland Security) har hittil ikke villet gå ut med noen formell advarsel. Begrunnelsen er at de registrerer slike trusler stadig vekk, og ikke vil skremme unødig. Og verken Symantec eller andre sikkerhetsselskaper har registrert aktivitet som skulle tilsi et storangrep søndag.

– Veldig alvorlig

FBI ser derimot svært alvorlig på det varslede angrepet.

– Vi tar dette veldig alvorlig. Hacking er kriminelt, og de som deltar i slik aktivitet vil bli etterforsket og trukket for retten, sier FBI-talsmann Bill Murray til nettstedet MSNBC.

Ukjente bakmenn

Det regjeringsoppnevnte organet Chief Information Officers Council oppfordrer alle som drifter offentlige webservere til å sette inn ekstra sikkerhetstiltak.

FBI har etterforsket defacerschallenge.com, men har ennå ikke greid å finne ut hvem som står bak. Trolig er det ikke-amerikanere, for teksten er skrevet på dårlig engelsk. Det eneste man vet, er at domenet ble registrert 21. juni i år. Selskapet Affinity, som solgte adressen, henviser til taushetsplikten overfor kundene.

Det er lite trolig at klientmaskiner og hjemme-PC-er vil bli direkte berørt av angrepet, om det kommer. Men svært mange nettsteder kan derimot bli rammet om hackerne gjennomfører det de truer med.

Stikkord: internett