Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Minibank-skimming i Norge

I Nordeas minibank ved Mosseporten kjøpesenter i Østfold monterte kriminelle utstyr for å lese av magnetstripen på bankkortet.

Det er første gang denne metoden blir oppdaget i Norge. Men den er godt kjent fra andre land, spesielt Øst-Europa og Asia, under navnet «skimming».

Kriminelle monterer avlesingsutstyr i tilknytning til luken der kortet puttes inn. Data på magnetstripen kopieres, og kan dermed brukes til å lage kopier av kortene. Metoden har også vært brukt på betalingsterminaler på restauranter.

Også tastetrykk?

Også PIN-koden skal i følge rapporter fra utlandet kopieres på denne måten, ved å registrere tastetrykkene elektronisk når kunden slår inn koden. Det er imidlertid ikke kjent om dette har skjedd i tilfellene ved Mosseporten i forrige uke.

– Det kan være at de rett og slett har klart å observere på en måte. Det kan være at de har filmet på en eller annen slags måte, sier daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes standardiseringskontor til NRK Dagsnytt.

Kopierte kort

Til sammen 25 kunder brukte den aktuelle minibanken i de to timene ustyret skal ha vært på plass. Men bare fire har hittil meldt fra om uregelmessigheter på kontoen. De kriminelle tømte kontoene til de fire kundene, og i disse feriepenge-tider er det trolig snakk om betydelige beløp.

Kopiene av kortene ble i følge Kvalheim brukt i Göteborg-området. Ingen er hittil pågrepet for svindelen.

Bankene oppfordrer nå kunder til å følge med på kontoen sin og ta kontakt dersom de merker noe unormalt etter minibankbesøk.

Stikkord: Maskinvare