Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Massesøksmål mot fildelere

Platebransjens organisasjon RIAA starter nå med storangrep mot fildelere. Tusenvis av vanlige brukere av P2P-nettverk risikerer å bli tiltalt.

nedlasting
Norske brukere av Kazaa, Grokster og Gnutella kan puste lettet ut, fordi norsk lov ennå tillater å laste ned musikk – selv om denne musikken er kopiert ulovlig i utgangspunktet. Men dette hullet kan bli tettet, og da vil også norske brukere kunne komme i søkelyset.

Overvåking

I USA er situasjonen en ganske annen. I følge amerikanske medier, blant annet Washington Post, forbereder RIAA nå hundrevis av rettssaker mot amerikanske fildelere. På sikt kan det dreie seg om tusenvis av saker.

RIAA har lenge registrert IP-adresser på fildelingsnettet, og sier de har god oversikt over hvem laster ned hva. På grunnlag av disse opplysningene vil de ta ut søksmål mot enkeltpersoner.

Storbrukerne først

Det er i første omgang storbrukerne RIAA er ute etter. Det vil konkret si personer som kan mistenkes for å videreselge materiale de har lastet ned. Men RIAA-sjefen Cary Sherman uttalte på en pressekonferanse i natt norsk tid at alle som deler musikk er i faresonen – uansett om det skjer til privat bruk.

– Hvilken som helst individuell datamaskinbruker som fortsetter å stjele musikk står i reell fare for få musikken i trynet, uttalte Sherman.

Ødelegging neste?

Platebransjens overvåking i P2P-nettene har vært kontroversielt, men har ikke blitt kjent ulovlig. Snarere tvert i mot. Enkelte amerikanske politikere er til og med villige til å gi platebransjen rett til å ødelegge PC-er som brukes til ulovlig nedlasting av musikk. Dette skal kunne gjøres ved en form for fjernstyring ved å sende destruktive datapakker til maskinene kamuflert som musikk.

Stikkord: fildeling, internett, lydogbilde