Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Fargeskjermer liker ikke lys

Fargeskjermene er i ferd med å overta på mobiltelefonene. Men kvaliteten varierer sterkt.

sol gruppe
Hvor god en fargeskjerm er kan bedømmes ut fra flere kriterier. Hvor stor skjermen er, hvilken oppløsning den har, hvor mange farger den kan vise, og hvor lesbar den er under ulike lysforhold.

Ulike skjermer

Vi har kikket på de fargetelefonene som selges på markedet i dag. Når det gjelder størrelse varierer denne fra de små skjermene på 65×96 punkter (Nokia 3510i), via den vanligste størrelsen på 128×128 punkter (bla.a. Nokia 6800) og opp til Sony Ericssons P800, som er utstyrt med en skjerm på hele 208×320 punkter.

Hvor mange farger de ulike telefonene kan vise varierer også. Mens Siemens S55 og Sony Ericsson T68i bare kan vise 256 farger, kan de beste skjermene vise hele 65.000 farger. Men det er ingen sammenheng mellom fargedybde og hvor leselige skjermene er i sollys.

Sol-testen

Vi tok en neve telefoner med oss ut i solen og kom til følgende resultat:

Samsung SGH S300

S300 hadde den svakeste skjermen i forhold til sollys.

Denne telefonen har en av de flotteste fargeskjermene på markedet. Den er riktig nok mindre enn på storebror T100 og den nye kameramobilen V200. Skjermen kan vise 65.000 farger, men i sollys ser du ingen av dem. Telefonen viste seg å være den aller svakeste av de vi testet.

Sony Ericsson T610

Skjermen er både stor og tydelig, men fargegjengivelsen er ikke like god som på de japanske telefonene. Dette til tross for at T610 kan vise 65.000 farger. I sollys blir skjermen nesten sort, og du må skygge med den andre hånden for å kunne se bilder og tekst. Faktisk er bildet nesten like mørkt som på S300.

Proffen T610 sliter også i sola.

Motorola T720i

Fargeskjermen på Motorola T720i imponerer oss ikke, verken i sollys eller under andre lysforhold. Her er riktig nok støtte for 4096 farger, men når vi ser på bilder på denne skjermen får vi inntrykk av at fargespekteret er mye mindre. Og i sollys forsvinner fargene nesten helt.

Panasonic GD 87

Også dette er en kameramobil med stor skjerm og høy fargeoppløsning. Men i sollys blir bildet grått, og det er svært vanskelig å se noe som helst. Skjermen er like vel bedre enn de to foregående, og vipper du den i riktig vinkel klarer du å tyde skjermbildet.

Nokia 7250

Dette er Nokias standard 128×128-skjerm, som viser 4096 farger. Skjermen finnes på en rekke av Nokias mest populære fargemodeller. I sollys blir skjermen mørk, men ikke så mye at det blir vanskelig å lese tekst. Bildegjengivelsen blir imidlertid ikke så god i sollys.

Siemens S55

Den lille og enkle fargeskjermen er godt leselig også i sollys. Fargedybden er imidlertid ikke mye å skryte av. 256 farger og et lite skjermbilde gjør at du iblant må gjette ha bildene du mottar egentlig skal forestille.

Siemens SL55

Telefonen har en bedre skjerm enn S55, i alle fall når det gjelder fargedybde. Ellers er det liten forskjell på hvordan de oppfører seg i sollys.

Nokia 3650

Denne telefonen har stor skjerm med klare farger. Fargene blir blasse i sola, men det er ikke noe problem å se på bilder. Verst går det ut over det hvite i bildet, som blir grått i sollys. Men telefonen er ikke av de råeste på fargegjengivelse. Den klarer 4.096 farger.

Sony Ericson P800

Dette er ikke bare verdens mest funksjonsrike GSM-telefon. Den har i tillegg en av de aller beste skjermene. Sollys er ikke noe problem, selv om fargene blir litt blasse. Kontrasten er god, og skjermstørrelsen er suveren. Men den klarer ikke mer enn 4096 farger.

QTEC 7070

Ingen er bedre enn Qtek i sola, men P800 følger tett etter med Nokia 3650 på tredjeplass.

Den skjermen som klarer sollys best er QTECs SmartPhone 7070. Fargegjengivelsen er så god at det nesten er som å se på et vanlig fargefoto. Oppløsningen på skjermen er også god. I det store og hele en suveren telefon for den som etter å ta MMS-bilder i sola og se hva kameraet faktisk får med seg.

Det meste går

Denne testen er gjennomført ved sammenligning av ulike telefoner under like lysforhold. Innendørs og i skygge endrer bildet seg en god del. Vi gjennomførte vår sammenligning mens solen stod på sitt høyeste. Samsungs SGH S300 var den eneste som var så vanskelig å se at vi måtte trekke inn i skyggen for i det hele tatt å kunne bruke telefonen. Har du dårlig syn er heller ikke T610 noen telefon vi vil anbefale til utendørs bruk.

Stikkord: Mobil