Hopp til navigasjon Hopp til innhold

«På med en gang»-PC for dyrt

Hadde det ikke vært flott om PCen hadde vært klar på null komma svisj så snart du skrudde den på? ITavisen.no har diskutert saken med Intel.

PCer i dag bruker en viss tid fra man skrur de på til de blir klare å jobbe med, fordi drivere, applikasjoner, og operativsystem må lastes inn fra harddisk og konfigureres i minnet hver eneste gang. Denne prosessen tar gjerne 45 sekunder eller mer.

Boot fra minne

For snart to år siden ble vi på en pressekonferanse fortalt av brikkeprodusent Intel at arbeid var godt igang med å lage PC-teknologi som gjorde at man kunne slippe denne oppstartsprosessen.

En måte å gjennomføre dette ville vært å suspendere hele arbeidsområde til minnet når man skrur av maskinen. På den måten slipper man å lese inn alt fra harddisk igjen neste gang man skrur på strømmen.

Naturligvis må man i såfall bruke en minneteknologi som klarer å lagre data selv når strømmen er av, slik som Flash-minne eller den relativt nye MRAM-teknologien. De fleste PDA-er fungerer for eksempel på denne måten.

Intel revurderer

Men da vi nylig fikk anledning til å prate med Intel om dette, var tonen langt fra optimistisk.

– Å suspendere et operativsystem som Windows XP med tilhørende arbeidsområde vil typisk kreve 2-3 gigabyte minnekapasitet. Med et lite plasskrevende operativsystem som Pocket PC er det greit, men når man snakker om flere gigabyte blir det straks noe annet, sier Intels teknologi-evangelist Tommy Rydendahl.

Intel ser nå ut til å mene at øyeblikkelig oppstart av vanlige desktop-PCer sannsynligvis ikke vil bli å finne på konsumentmarkedet innen overskuelig fremtid.

– Vi snakker mye med operativsystemprodusentene om dette, men det viser seg å være mer vrient enn vi hadde regnet med. Slik det ser ut nå vil det rett og slett bli for dyrt å legge et operativsystem som Windows XP på flash-minne, sier Rydendahl til ITavisen.no.

Annonse
Stikkord: Maskinvare