Hopp til navigasjon Hopp til innhold

GIF-bilder løst fra patent

Fredag ble bildeformatet GIF løst fra patentet i USA, og og kan snart benyttes fritt av alle. Det kan bety styrket posisjon i forhold til JPEG.

GIF kasse
GIF (Graphics Interchange Format) er ved siden av jpeg den mest populære måten å lage å sende bilder over internett. Siden 1994 har Unisys krevd lisensavgifter fra alle selskaper som har brukt gif-formatet. Noe som gjennom årene har skapt mye opprørthet i internettverden.

I Europa om ett år

Nå er det ikke gif, men en komprimeringsalgoritme kalt LZW (Lempel-Ziv-Welch), som utgjør basisen for gif, som Unisys har patent på. Det er altså LSW-patentet som fredag gikk ut i USA og som gjør det i Europa, Canada og Japan i juni 2004.

En del analytikere mener at utløpet av patentet kan medføre at bildebehandlingsprogrammer, som Adobe Photoshop, blir litt billigere, ettersom softwareprodusentene ikke lenger trenger å betale lisensavifter til Unisys.

Slutt for png?

Det kan også bety slutten for det konkurrerende filformatet png (portable network graphics), som ble utviklet for å kunne å tilby et gratis alternativ til det lisensbelagte gif-formatet.

Fredag 20 juni har blitt døpt Gif Liberation Day av nettbrukere verden over. Årsaken er at de feirer slutten på en dyr patentavtale, skriver BBC News.

Annonse
Stikkord: internett, lydogbilde, programvare