Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Fredag den 13. for IBM

I dag er siste frist for IBM til å møte kravet fra SCO om å slutte å selge systemer med det SCO mener er deres kode.

IBM Logo
Svært lite tyder på at IBM vil gi seg frivillig. Ledelsen har gjentatte ganger gitt uttrykk for at de ikke har gjort noe galt, og at SCOs krav er grunnløst.

Fortsetter råkjør

SCO fortsetter på sin side råkjøret, både mot IBM spesielt og Linux-brukere generelt.

De hevder at deres proprietære variant av Unix, UnixWare, er kopiert inn i Linux for å gjøre systemet bedre. Samtidig har SCO gjort det klart at dersom IBM ikke oppfyller det de mener er vilkårene i kontrakten mellom de to selskapene innen fredag 13. juni, vil SCO trekke tilbake IBMs rett til å selge maskiner med Unix-varianten AIX.

AIX-stopp?

Om IBM unnlater å svare innen fristen i dag, vil SCO etter all sannsynlighet be retten om å utferdige såkalt midlertidig forføyning (preliminary injunction). Når de fram med dette, vil IBM måtte stoppe salget av sine AIX-maskiner med øyeblikkelig virkning.

Muligens må de i så fall i neste runde trekke tilbake AIX-maskiner de allerede har solgt og yte kundene kompensasjon. AIX er nærmest markedsstandard innen næringsliv og offentlig virksomhet over hele verden, så konsekvensene vil være ufattelige, og noe i nærheten av en katastrofe både for IBM og kundene deres – for å si det forsiktig. Men dette er altså et teoretisk mer enn et realistisk scenario.

Fra latter til angst

Om de når fram med søksmålet mot IBM, som også er verdens største leverandør av Linux-systemer, står ytterligere 15 000 selskaper over hele verden for tur.

Blant analytikere og eksperter er meningene delte om realismen i SCOs krav. Svært mange klasker seg på lårene og skriker av latter, mens andre har ment at firmaer som selger og/eller bruker Linux nå bør begynne å hive etter pusten.

Venter på avklaring

Uansett venter verden i spenning på en avklaring. Ikke minst Microsoft, som ytterligere ville styrke sin allerede solide posisjon i markedet om Linux- og åpen kildekode-leiren fikk seg en på tygga.

Microsoft sikret seg nylig lisens på UnixWare. Selv om de bedyrer at det ikke har noen sammenheng med SCOs sak mot IBM, er det få som tror dem.

Annonse
Stikkord: linux, programvare