Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Voldsspill er meningsytring

En amerikansk domstol reverserer fjorårets avgjørelse om at dataspill ikke er som fri meningsytring å regne.

State of Emergency ill.

I fjor ble dataspill strippet for alle ytringsfrihetsrettigheter av en amerikansk domstol, da St. Louis-dommer Stephen Limbaugh slo fast at TV- og dataspill hadde «ingen formidling av idéer, uttrykk eller noe annet som overhodet kunne regnes som fri tale».

Men en ny beslutning i ankeretten denne uken kommer spilbransjen til unnsetning, og reverserer Limbaughs mildt sagt kontroversielle avgjørelse, melder CNN.

Viser til grunnloven

Den 8. US Circuit Court of Appeals understreket at spesielle og identifiserbare meninger ikke er en nødvendig for at produkt skal falle inn under den allviktige «First Amendment», tillegget til den amerikanske grunnloven som skal sikre ytringsfriheten.

«Vi ser ingen grunn til at bildene, det grafiske designet, det kunstneriske uttrykket, musikken og historien i et videospill ikke skal ha samme grad av beskyttelse som et musikkstykke av Arnold Schoenberg eller et maleri av Jackson Pollock», heter det i ankerettens avgjørelse.

Uholdbare argumenter

Det ble også argumentert av St. Louis-domstolen at måten historiene ble fortalt på i spill var tilfeldig, og at spillere ofte bare hoppet rett til handlingen. Ankeretten var i og for seg enig i dette, men påpekte samtidig at det samme kan sies om actionfylte filmer som «The Matrix», ikke minst når hjemmetittere kan hoppe rett til sine favoritt(volds)scener på DVD-spilleren.

Den opprinnelige Limbaugh-avgjørelsen søkte å begrense mindreåriges tilgang til spill med voldelig innhold, men også her ble St. Louis-domstolen satt på plass da ankeretten ikke fant at det var lagt frem tilstrekkelig dokumentasjon som tydet på at barn faktisk blir psykologisk skadelidende av spillvold.

Stikkord: spilltester