Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vil forby anonym mobil

Førstestatsadvokat Inger Marie Sunde (bildet) i Økokrim krever forbud mot anonyme kontantkort. I motsetning til et nytt lovforslag, som fortsatt vil tillate det.

Inger Marie Sunde
I tillegg vil hun ha 12 måneders lagringsplikt både for mobil- og internettoperatører.

Dette skriver Aftenposten i dag.

Ny lov

Utspillet kommer i forbindelse med innstillingen til den såkalte ekom-loven, som Samferdselskomiteen skal legge fram 5. juni. I teksten står det ingenting om registreringsplikt, verken når det gjelder mobiltelefon eller Internett.

I følge Sunde gjør adgangen til å kjøpe kontantkort anonymt etterforskningen vanskeligere for politiet.

– Drømmesituasjon

– Dette er en drømmesituasjon for en rekke kriminelle miljøer, og vi har hatt et stort antall saker der det har kommet frem at organiserte kriminelle benytter mobiltelefoner som er umulig å spore tilbake til navngitte brukere sier Sunde.

Hun sikter først og fremst til NetCom, som tilbyr kontantkort uten noen form for spørsmål. Telenor krever navn og adresse, men krever ikke at kundene legitimerer seg.

Frivillig

Førstestatsadvokaten mener at Norge er i utakt med resten av Europa når det gjelder logging av teletrafikk. Hun påpeker at både Frankrike, Belgia, Spania, Storbritannia o0g Danmark har innført pålegg om to års lagring av trafikklogger for alle selskaper som tilbyr mobil- og fasttelefon, e-post, chat-rom, tekstmeldingstjenester, Internett og annet elektronisk kommunikasjonsutstyr.

– I utakt

I Norge er slik registrering en frivillig sak. Mange Internett-leverandører nøler med å utlevere slike opplysninger til politiet, under henvisning til personvernet. Datatilsynet forbyr lagring i mer enn 3 måneder.

– Vi må innse at Norge akkurat nå er i kraftig utakt med resten av Europa, og dessverre blir personvernerne det godes fiende når dataene blir slettet så tidlig, sier Sunde til Aftenposten.

Stikkord: internett, Mobil