Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kronerulling for nett-offer

En overvektig gutt på 15 år ble latterbombe for millioner på nettet – ufrivillig. Nå samler snille mennesker inn penger til ham som trøst.

Star Wars Kid
Gutten heter Ghyslain og bor i den fransktalende delen av Canada, Quebec. Han går nå under navnet «The Star Wars Kid».

Ghyslain spilte inn en video i skolens studio der han later som han er Luke Skywalker i kamp med Darth Vader – med en gardinstang som lyssverd.

Til eget bruk

Det var ikke meningen av videoen skulle bli sett av noen. I god tro returnerte Ghyslain videokassetten til kameraten han hadde lånt den av – uten å slette innholdet. Båndet lå i vennens kjeller i månedsvis.

Ved en tilfeldighet kom kameraten til å se på båndet, og fant Star Wars-dansen til Ghyslain. Han syntes den var så morsom at ha la den ut på fildelingsnettverket Kazaa.

Millioner laster ned

Dette skjedde i april. Til nå har over 1.1 millioner lastet ned videoen fra en enkelt webserver. Tallet er trolig høyere, siden videoen nå er spredt på utallige servere rundt om i verden, både gjennom fildeling og web.

«Offeret» selv tar det hele pent. Han synes videoen er fin. Og «remix-versjonen» med proffe tilleggseffekter imponerer ham.

Før øvrig ønsker han seg en iPod, men har verken rik pappa eller nok lommepenger til å kjøpe en.

– Skaff gutten en iPod!

Nå har webloggerne Andy Baio og Jish Mukerji satt i gang en kronerulling for å kjøpe den attraktive MP3-spilleren til Ghyslain. Og imens fortsetter diskusjonen på nettet om det var riktig å legge ut videoen eller ikke.

Nettfolket er delt på midten. Noen mener dette stiller i samme kategori som når «venner» fotograferer deg når du dummer deg ut i fylla – og legger resultatet ut på nettet. Andre mener at Star Wars-dansen både er uskyldig og morsom, og at den tidligere anonyme og fremdeles litt sjenerte gutten nå kan nyte tilværelsen som verdensberømt – om enn ufrivillig – komiker.

Videoen finner du HER

Støtteaksjonen finner du HER.

Og HER får du vite hva offeret selv mener.

Stikkord: internett